Brieven boeken

Blues

In zijn bespreking van Boom’s Blues (Boeken 27.04.12) schrijft Wilfred Takken dat de blues is ontstaan als ‘stadse amusementsmuziek uit New Orleans. Pas daarna gingen arme boeren in Mississippi de blues spelen’. Maar de consensus is dat de blues op het platteland is ontstaan uit een mengsel van Afrikaanse en Amerikaanse muziekstijlen. Deze rauwe, ongepolijste muziek is vervolgens door componisten als W.C. Handy gepolijst tot wat een blank publiek aanzag als ‘negro music’. Tot deze eerste bluesgolf behoorde een zangeres als Bessie Smith. Vanaf 1925, toen meer zwarte Amerikanen zich een grammofoon konden veroorloven, werden er massaal platen uitgebracht van muzikanten die in de zogenaamde ‘Country blues’-stijl speelden. Overigens waren het zelden ‘arme boeren’ die blues gingen spelen, maar professionele muzikanten die het platteland afreisden om feestjes en partijen op te vrolijken. Het waren vaak maatschappelijke outsiders, die bewust voor een rusteloos bestaan kozen.

Maarten Lemmens, Utrecht

    • Maarten Lemmens