Bestuurlijke en zakelijke zwaargewichten bij Ajax

Na een periode van bestuurlijke chaos heeft landskampioen Ajax drie nieuwe commissarissen gevonden. Zij zijn al bij Johan Cruijff op bezoek geweest.

Leo van Wijk Raad van Commissarissen Randstad 2009 FOTO: Randstad
Leo van Wijk Raad van Commissarissen Randstad 2009 FOTO: Randstad

Hans Wijers, Theo van Duivenbode en Leo van Wijk worden volgende maand aan de aandeelhoudersvergadering van Ajax voorgedragen als nieuwe commissarissen van de Amsterdamse club. De benoeming wordt gesteund door de drie grootste aandeelhouders die meer dan 90 procent van de aandelen bezitten, zo meldde Ajax gisteren.

De beursgenoteerde voetbalclub krijgt met Wijers een bestuurlijk zwaargewicht als voorzitter. De oud-minister van Economische Zaken heeft geen Ajax-verleden. Aan het hebben van een voetbalachtergrond wordt veel belang gehecht door bijvoorbeeld de belangrijkste adviseur van de club Johan Cruijff, maar het gebrek daaraan bij Wijers wordt gecompenseerd door de twee andere kandidaat-commissarissen. Leo van Wijk, jeugdvriend van Cruijff, was voor zijn carrière in het bedrijfsleven honkballer en hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax. Theo van Duivenbode speelde voor Ajax en Feyenoord, voordat hij verschillende bestuursfuncties bekleedde.

Twee jaar geleden stapte Van Duivenbode uit de ledenraad van Ajax uit onvrede met het toen gevoerde beleid bij de club. Dat beleid, onder voorzitter Uri Coronel en directeur Rik van der Boog, zou later ook aanleiding zijn voor de hernieuwde bemoeienis van Cruijff met ‘zijn’ club. Van Duivenbode was ook al in beeld voor de vorige raad van commissarissen, maar viel af ten faveure van Edgar Davids.

De belangrijkste taak van de nieuwe commissarissen is het vinden van een algemeen directeur. De vorige raad van commissarissen, onder voorzitterschap van organisatie-adviseur Steven ten Have, liep hierop stuk. Na de herhaaldelijke pogingen van commissaris Cruijff om oud-ploeggenoot Tscheu La Ling benoemd te krijgen, besloten de vier andere commissarissen zonder Cruijffs medeweten zijn aartsrivaal Louis van Gaal voor te dragen.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in februari dit jaar dat daarbij niet de juiste procedures in acht genomen waren. De raad van commissarissen kondigde daarna zijn aftreden aan. Vorige maand traden de laatste nog zittende commissarissen af: Marjan Olfers, Davids en Cruijff.

De drie kandidaat-commissarissen Wijers, Van Wijk en Van Duivenbode hebben Cruijff onlangs bezocht in Barcelona. De Telegraaf meldde maandag dat Van Duivenbode de tweekoppige directie van Ajax (Henri van der Aat en Jeroen Slop) zal bijstaan als interim-directeur. Van Duivenbode wilde daar vanochtend geen mededelingen over doen.

Het conflict afgelopen winter over de benoeming van een algemeen directeur maakte duidelijk dat veel geledingen bij Ajax achter Cruijff staan en zijn plannen met opleidingscomplex De Toekomst. De eerste drie kandidaten voor de nieuw te vormen raad van commissarissen zijn generatiegenoten van Cruijff. Zowel Van Duivenbode als Van Wijk kent een lange geschiedenis met de clubicoon. De bestuursraad van Ajax, onder voorzitterschap van Hennie Henrichs, lijkt alvast geslaagd in het vinden van drie geschikte kandidaten. Ajax zoekt er nu nog twee.