Argentinië claimt de Falkland-eilanden in reclamespotje Olympische Spelen

De Britten noemen het de Falkland Islands, de Argentijnen noemen het Islas Malvinas. Al een paar maanden loopt de spanning tussen beide landen op over de eilanden die zo’n 450 kilometer ten oosten van de Argentijnse kust liggen.

De nieuwste provocatie komt van de kant van Argentinië: een reclamespot voor de Olympische Spelen met de hockeyspeler Fernando Zylberberg die traint op de eilanden. De boodschap van de spot: “Om sterk te staan op Britse bodem, trainen we op Argentijnse bodem.”

Volgen de Argentijnse krant La Nacion wist de hoofdrolspeler in het propagandafilmpje, die als adviseur voor de oppositie werkt, niet waarvoor hij zou worden gebruikt. Naar eigen zeggen dacht hij dacht dat het filmpje voor Nike bestemd was. De film is geproduceerd door de Britse firma wpp, en hebben zij het verkocht aan de Argentijnse regering.

De vete tussen Groot-Brittannië en Argentinië over de Falkland-eilanden gaat ver terug. De eilanden maken al 180 jaar deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar ook Argentinië claimt de eilandengroep als haar grondgebied. De vete kwam in 1982 zelfs tot een Argentijnse invasie. In de daarop volgende oorlog van tien weken kwamen 650 Argentijnse en 250 Britse soldaten om. Groot-Brittannië kwam als overwinnaar uit de strijd.

Provocaties heen en weer

Rondom de herdenking van die oorlog, afgelopen april dertig jaar geleden, liep de spanning op. President Cristina Fernández kreeg eind vorig jaar andere lidstaten van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur – Brazilië, Paraguay en Uruguay – zover hun havens te sluiten voor schepen met de Falklands-vlag. De Britse premier Cameron noemde Argentinië vervolgens “koloniaal”, wat volgens de Argentijnen een historische jij-bak was. In Buenos Aires werden Britse vlaggen verbrand. Groot-Brittannië stuurde vervolgens een nieuwe torpedobootjager én de Britse prins William naar de Falkland-eilanden.

Groot-Brittannië is nu weer verontwaardigd over deze actie van Argentinië. De Argentijnen zouden de Spelen misbruiken om politiek te bedrijven, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen The Guardian.