Amsterdam tevreden over rustig Ajax-feest

De huldiging van de voetballers van Ajax in Amsterdam is gisteravond „rustig en feestelijk” verlopen. Het aantal arrestaties was „te verwaarlozen”. Dat meldt de Amsterdamse politie.

Ongeveer 50.000 voetbalsupporters waren op de huldiging afgekomen die gisteravond plaatsvond in het Arenapark, een grasveld naast de Amsterdam Arena. Ajax werd woensdag voor de 31ste keer landskampioen.

Burgemeester Eberhard van der Laan sprak de spelers en trainer Frank de Boer toe. Toen supporters begonnen te joelen en te fluiten, zei Van der Laan: „Ik had al een seizoenskaart toen de meesten van jullie Sesamstraat keken in jullie pyjama.”

De spiraal van geweld bij het huldigen van Ajax is eindelijk doorbroken, zegt een woordvoerder van de burgemeester. „We zijn zeer tevreden en hopen dat het in de toekomst altijd zo zal verlopen.”

Vorig jaar liep de huldiging van Ajax op het Museumplein uit de hand. Relschoppers klommen in masten en richtten voor tonnen schade aan. Hulpverleners hadden moeite het plein te bereiken. Ongeveer 160 mensen raakten gewond. Burgemeester Van der Laan had daarom in overleg met onder meer de supportersvereniging en de politie besloten dat het feest niet meer in de binnenstad mocht plaatsvinden.

Ook had de gemeente extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De politie had „heel veel” camera’s geplaatst om elke vierkante meter van het terrein in de gaten te houden en eventuele relschoppers meteen in beeld te hebben. Cafés in de omgeving van het stadion hadden hun terrassen gesloten en er waren extra zware hekken rondom het terrein geplaatst.

Supporters werden na afloop van de huldiging in groepen naar het station geleid om opstoppingen te voorkomen. „We hebben het station maar heel even hoeven sluiten”, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie.