Air France-KLM lijdt nettoverlies 368 miljoen - hoge brandstofprijs

Air France-KLM maakte vandaag bekend dat in het eerste kwartaal van dit jaar 597 miljoen euro operationeel verlies is geleden. Foto AFP / Eric Piermont

Air France-KLM boekte het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 368 miljoen euro, al vervoerde de luchtvaartmaatschappij in de eerste drie maanden van dit jaar wel meer passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar. De hoge brandstofprijzen drukten zwaar op de eerstekwartaalcijfers. Het operationele verlies kwam uit op 597 miljoen.

Dat blijkt uit de eerstekwartaalcijfers die het concern vandaag presenteerde. Het nettoverlies is iets lager dan verwacht, maar het operationeel verlies juist fors hoger.

Overigens heeft niet alleen Air France-KLM het moeilijk. Gisteren maakte ook Lufthansa al een verlies van 397 miljoen euro bekend. De Duitse maatschappij schrapt daarom 3500 banen onder kantoorpersoneel.

Air France-KLM boekte in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog ‘slechts’ 403 miljoen verlies, meldt persbureau Novum. Air France-KLM heeft het al langere tijd erg moeilijk. Het Frans-Nederlandse heeft zichzelf daarom als doel gesteld de nettoschulden eind 2014 met 2 miljard tot 4,5 miljard euro terug te brengen. Vooral in de Franse tak zal worden gesneden.

Air France-KLM verliest 368 miljoen euro in eerste kwartaal:

Meer passagiers, minder vracht

De inkomsten van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie stegen door het toegenomen passagiersaantal met zes procent naar 5,65 miljard euro, bij een bezettingsgraad in de vliegtuigen van een bezettingsgraad die steeg naar 81,6 procent.

Het vrachtverkeer liep met 6,1 procent terug en de beladingsgraad daalde met bijna drie procentpunt tot 64,9 procent. Air-France KLM wijt de daling in het vrachtvervoer aan de economische crisis in Europa.

Verlies te wijten aan gestegen brandstofprijzen

Het resultaat voor aftrek van belastingen en renteafschrijvingen daalde al met al met 82 procent naar 37 miljoen euro door de met maar liefst bijna 18 procent gestegen brandstofrekening. Het afgelopen kwartaal gaf Air France-KLM 1,7 miljard euro uit aan kerosine.

Om het verlies binnen de perken te houden stelt het bedrijf zich ten doel dit jaar verdere kostenbesparingen door te voeren. De personeelskosten namen in het eerste kwartaal met 6,0 procent toe, maar voor heel 2012 rekent Air France op een stijging van circa 2 procent.