Zeges Feyenoord en PSV, AZ gelijk

Feyenoord en PSV zijn de belangrijkste kandidaten voor de tweede plaats in de eredivisie, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Beide ploegen wonnen gisteren, van respectievelijk Heracles Almelo en ADO Den Haag, terwijl andere kanshebber AZ niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel bij NEC.

De Alkmaarse ploeg van trainer Gert-Jan Verbeek stond dit seizoen weken lang op de eerste plaats in de eredivisie, maar maakte de afgelopen weken een vrije val. AZ won slechts twee van de laatste acht wedstrijden en is afgezakt naar de vijfde plaats. Ook in Nijmegen kwam AZ niet verder dan een gelijkspel. NEC kwam in de eerste helft op voorsprong door een treffer van spits Zeefuik. In de tweede helft maakte Boymans voor AZ de gelijkmaker.

Feyenoord won in een regenachtige Kuip met 4-1 van Heracles Almelo. De Rotterdammers misten spitsen Guidetti en Fernandez, maar waren toch veel sterker dan Heracles. Feyenoord kwam vroeg in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Bakkal, en in de tweede helft liep de ploeg van trainer Ronald Koeman uit naar 4-0 door treffers van Schaken, Cabral en Cisse. Overtoom deed nog iets terug voor Heracles.

Met de vierde opeenvolgende zege heeft Feyenoord plaatsing voor de voorronde van de Champions League in eigen hand. De Rotterdammers moeten zondag nog wel op bezoek bij nummer vier Heerenveen, dat Feyenoord in theorie nog kan passeren. Dan moeten de Friezen wel met minimaal 6-0 winnen.

PSV blijft ook zicht houden op de belangrijke tweede plaats door een eenvoudige zege op ADO Den Haag. In Eindhoven werd het 5-0 voor de thuisploeg. Lens, Labyad, Mertens scoorden, Toivonen deed dat twee keer. PSV is al verzekerd van deelname aan de Europa League door de bekerwinst, maar de ploeg wil terugkeren op het hoogste niveau van het internationale voetbal, de Champions League.

Dat kan nog altijd, maar dan moet Feyenoord zondag wel punten verspelen in Heerenveen. PSV speelt de laatste wedstrijd van het seizoen bij Excelsior, de ploeg die vecht tegen rechtstreekse degradatie.