VS: hebben Chen niet op straat gezet

Chen en zijn gezin, met op de achtergrond ambassadeur Locke, in het ziekenhuis. Foto AP

De blinde Chinese dissident Guangcheng Chen is niet gedwongen de Amerikaanse ambassade te verlaten. Dat zei Gary Locke, de Amerikaanse ambassadeur in China, vanochtend. Het Witte Huis zegt nog bezig te zijn een “volledig beeld” te krijgen van “de wensen” van Chen.

De voormalig advocaat verliet de ambassade gisteren om in het ziekenhuis aan een beenwond te worden behandeld. Hij had toen zes dagen doorgebracht in de Amerikaanse ambassade nadat hij aan zijn huisarrest was ontsnapt.

Volgens Chen was hem verzekerd dat hij veilig zou zijn in China, maar enkele uren later zei hij te vrezen voor het leven van zijn familie als die in China blijft. Hij zei ook dat hij zich gedwongen voelde de ambassade te verlaten, aldus AP.

“Wij vroegen of hij klaar was voor vertrek. Voor het oog van diverse getuigen sprong hij enthousiast op van zijn stoel en zei ‘let’s go’. We hebben hem nooit gevraagd om te vertrekken.” - ambassadeur Locke.

Volgens Locke verliet Chen de ambassade nadat hij twee keer telefonisch met zijn vrouw had gesproken, die op hem wachtte in het ziekenhuis. Het Witte Huis meldt volgens Reuters dat wanneer het Chens intenties helder heeft gekregen, Amerika hem zal proberen te helpen zijn doelen te bereiken. De VS zeggen hem nog steeds te willen helpen.