VN-Veiligheidsraad stelt ultimatum in voor Soedan en Zuid-Soedan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren unaniem ingestemd met een resolutie tegen Soedan en Zuid-Soedan. Als de twee landen de vijandelijkheden niet binnen 48 uur stoppen, volgen er sancties. De VN-Veiligheidsraad wil dat de landen weer om de tafel gaan zitten. Volgens de raad vormt de situatie bij de grens tussen Soedan en Zuid-Soedan „een serieuze bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid”.

In de resolutie sprak de raad zich uit voor het plan van de Afrikaanse Unie om de landen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Ook werden de grensoverschrijdende aanvallen, de inname van grensstad Heglig door Zuid-Soedan en de luchtaanvallen door Soedan veroordeeld. De Veiligheidsraad wil dat beide landen hun troepen terugtrekken en het geven van onderdak aan rebellen staken. Bovendien moeten Soedan en Zuid-Soedan de onderhandelingen met de Afrikaanse Unie voortzetten. Het is de bedoeling dat die onderhandelingen over drie maanden worden afgerond. Zuid-Soedan liet weten zich aan de resolutie te willen houden. Soedan was echter terughoudend. AP