Veelzijdig vierkoppig beest

Veelzijdig vierkoppig beest

pop Katzenjammer: A Kiss Before You Go ***

De Noorse damesband Katzenjammer heeft een geduchte podiumreputatie. Ze zingen schel, hard en zuiver en spelen feestelijke hoemparitmes en bruiloftswalsen. Met zijn vieren delen ze een uitgebreid instrumentarium met driesnarige bas, accordeon en mandoline. Hun muziek is geworteld in pop en folk maar heeft ook raakvlakken met gospel en Balkanmuziek. De hang naar meidenpop uit de jaren vijftig van hun debuutalbum Le Pop is op de opvolger A Kiss Before You Go vervangen door een tijdlozere benadering. Dat begint met de muziekdoosjesmelodie van het titelnummer, waarna het losbarst in uitbundige dansmuziek en het naar de Andrews Sisters knipogende Cherry pie. De stemmige wals Lady Marlene werd geënt op Metallica’s Master of puppets, maar is een eigen leven gaan leiden als een roerend liedje over de eenzaamheid van de poppenspeelster. Een praktisch onherkenbaar Land of confusion van Genesis en de duivelse vioolmuziek van Gypsy flee zetten Katzenjammer neer als een veelzijdig vierkoppig beest.

Optredens 5 mei Bevrijdingsfestivals Den Bosch en Utrecht, 6 mei Rotterdamse Schouwburg.