Uitgelicht

Film

The Boy in the Striped Pyjamas (Mark Herman, 2008, GB/VS). Verfilming van John Boynes novelle bekijkt de Holocaust door de ogen van een kind: het negenjarige zoontje van een naziofficier, dat té naïef in de wereld staat en door de hekken van een vernietigingskamp heen vriendschap sluit met een joods jochie. Shoah voor beginners. Net5, 20.30-22.25u.

Hostage (Florent Emilio Siri, 2005, VS). Bruce Willis als een politieonderhandelaar in een doorsneeïge actiefilm. Drie jongens gijzelen een gezin. Willis moet slachtoffers en daders tot kalmte manen. Ook met Michelle Horn en Serena Scott Thomas. RTL7, 20.30-22.45u.

Valkyrie (Bryan Singer, 2008, VS/Dld). Carice van Houten en Halina Reijn zijn edelfiguranten in onderhoudende historische thriller over de mislukte bomaanslag op Hitler onder leiding van kolonel Claus von Stauffenberg op 20 juli 1944. Thriller neemt de nodige moeite om de complexe gebeurtenissen recht te doen. Met Kenneth Branagh, Bill Nighy, Eddie Izzard. En Tom Cruise als Stauffenberg.Veronica, 20.30-22.55u.

Ça commence aujourd’hui (Bertrand Tavernier, 1999, Fra). Bertrand Taverniers inventaris van het archaïsch gestructureerde Franse onderwijs, met gedreven spel van Philippe Torreton als de milde, impulsieve hoofdonderwijzer van een kleuterschool in een voormalige mijnstreek met hoge werkloosheid, die sociale problemen te lijf gaat en daar privéproblemen voor terugkrijgt. Ook met Maria Pitarresi, Nadia Kaci, Emmanuelle Bercot.TV5, 21.00-23.00u.

The Game (David Fincher, 1997, VS). Thriller over schatrijke zakenman (Michael Douglas) die een uitnodiging krijgt om aan een geheimzinnig spel deel te nemen. Intrigerende film over egoverlies en het plezier van een schijnwereld. Ook met Armin Mueller-Stahl en Sean Penn. RTL7, 22.45-01.15u.

Saving Private Ryan (Steven Spielberg, 1998, VS). Alom geprezen en uiterst succesvolle oorlogsfilm van Spielberg kent klassiek eerste half uur, waarin tot in de bloedigste details wordt getoond wat een infanterist ervaart die op 6 juni 1944 Omaha Beach betreedt. Rest van de film is even meesterlijk en effectief als patriottistisch. Veronica, 22.55-02.05u.

Informatief

Draagmoeder gezocht. Eerste aflevering van vijfdelige serie waarin Anita Witzier een jaar lang twee homoparen en twee heterostellen volgt bij het vervullen van hun kinderwens. De reeks wil de ethische, fysieke en juridische dilemma’s van het draagmoederschap onder de aandacht brengen. Ned.1, 21.25-22.15u.

Zecken-Borreliose: Unterschätzte Gefahr oder eingebildete Krankheit? Documentaire over de vraag hoe erg de ziekte van Lyme is. De ziekte wordt overgebracht door teken die besmet zijn door de bacterie Borrelia burgdorferi. Infecties maken zich soms pas na jaren kenbaar, of zelfs helemaal nooit. Rode kringen op de huid die steeds groter worden, koorts, spier- en gewrichtspijn, zenuwontstekingen en een ontstoken hartspier behoren (soms maandenlang) tot de symptomen. Duizenden lijders aan de ziekte gaan op zoek naar onbewezen en vaak peperdure therapieën, ofschoon van officiële zijde wordt beweerd dat de bacterie met moderne antibiotica goed te bestrijden is en dat er geen enkele reden tot ongerustheid is. Filmmaker Patrick Hünerfeld zoekt het vanavond uit. Arte, 22.00-22.50u.

Holland Doc: De verlossing van de naakte generaal. Generaal Joshua Blahyi was tijdens de Liberiaanse burgeroorlog naar eigen zeggen verantwoordelijk voor de dood van 20.000 mensen. Hij moordde bij voorkeur naakt, omdat hij dacht dat het bloed van de slachtoffers op zijn huid hem onschendbaar maakte. Nu heeft hij zich bekeerd tot het christendom, werkt als evangelist en vraagt zijn slachtoffers om vergiffenis. Ned.2, 22.55-00.00u.

Radio

Avondconcert: Futures. Het Calefax Rietkwintet, rechtstreeks uit het Muziekgebouw aan ’t IJ. Gespeeld worden van Theo Loevendie Ritorno (wereldpremière), van Conlon Nancarrow Studies for Player Piano (voor rietkwintet en piano, vanavond met Ivo Janssen), van Hans Abrahamsen Walden, van Carola Bauckholt Trekvogels (Nederlandse première), van Yannis Kyriakides Hypothetical Islands (wereldpremière) en van Klas Torstensson Prelude + Encores (wereldpremière).Radio 4, 20.02-23.00u.

JazzLive: Ronin. Opname uit Paradox in Tilburg, gemaakt op 8 oktober 2010. Zen-funk van de Zwitserse groep Ronin, die bestaat uit Nik Baertsch (piano), Stefan ‘Sha’ Haslebacher (sax, klarinet) Kaspar Rast (drums), Björn Meyer (bas) en Andi Pupato (percussie). Hun ‘ritual groove music’ bevat minimale frases en motieven, die continu gecombineerd en gestapeld of herschikt worden. Radio 6, 23.02-01.00u.