Tweepitkokerij

De rechthoekige plaatstalen bak met hoge rand is 56 × 36 centimeter. Hij kan in een grote oven. Heb je geen grote oven, dan heb je niet veel aan de bak. Er is geen vuur in huis waarop hij past. Een vlam midden onder de bak krijgt niet de hele bodem heet genoeg om tot in elke hoek te kunnen bakken en braden. Dat heeft ook een voordeel. Ik bak in het midden bokkingen en houd ze opzij van de vlam warm tot de gasten komen om vis. De bak heeft er werk bij gekregen. Veel meer bokkingen tegelijk. Een inductiekookplaat, in deze rubriek eerder genoemd, heeft vier rondjes in twee maten. Op elk rondje kan een pan. Voorheen werden we door de gebruiksaanwijzing bij zo een kookplaat bang gemaakt dat het vreselijk misgaat als een kleine pan op een grote cirkel wordt gezet. Modernere inductiekookplaten doen aan detectie. Ze meten de bodem van de pan en passen hun magnetisch veld erop aan. Althans, dat belooft de bijsluiter.

Kookplaten voor gewone huishoudens, ook gaskookplaten, zijn vaak ondingen. Te klein, maar toch vier pitten. Twee grote pannen tegelijk op het vuur gaat niet. Probeer met zo’n kookplaat maar eens een Indonesische rijsttafel te bereiden. De inductiekookplaat op proef in mijn wilde keuken – ik zit hem op zijn huid – heeft twee grote cirkels in het zwarte glas met tussen de cirkels ruimte van bijna 30 centimeter. Maar twee iets kleinere cirkels zijn maar 6 centimeter uit elkaar in het glas geëtst. Wat bezielde de ontwerper? Hij had waarschijnlijk een grote stalen bak waar hij zich voordien geen raad mee wist. De twee pitten bij elkaar zijn ideaal voor koken, bakken en braden in veel te grote braadsleden. Te meer omdat de kookplaat twee standen heeft voor sudderen. Het kan langzaam en je hoeft er niet bij thuis te blijven. Vanavond is het eten klaar dat je vanochtend opzette.

Het huis kan niet in de fik vliegen. Sensoren onder het glas waken over de temperatuur van het staal van de pan of bak. Een stand voor maximaal 75 graden en eentje voor 95.

De kookplaat schakelt zichzelf na acht uur uit. Het is een zorgeloze luie wijze van koken van grotere hoeveelheden. Waterzooi, Irish stew, boeuf bourguignon, nee net zo lief hachee, kippensoep van soepkip, maar ook saus van een vracht doorgedraaide tomaten. Op een elektrische kookplaat met hersens is het beter te beheersen dan op vuur. En nog iets moois. Voor snel koken op inductie heb je veel stroom nodig. Voor sloom sudderen kun je met het beetje stroom af uit een windmolentje op je dak. We hebben aardgas al niet meer nodig voor het op is.

    • Wouter Klootwijk