Twee explosies in hoofdstad Dagestan - zeker zeven doden

In de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan, Machatsjkala, hebben twee explosies plaatsgevonden. Zeker een daarvan is het resultaat van een zelfmoordaanslag. Bij de explosies zijn zeven doden gevallen en tientallen gewonden.

Dat meldt persbureau Reuters. Onder de doden en gewonden zouden politieagenten zijn. Bij een politiepost bij Machatsjkala blies een zelfmoordenaar zichzelf in een auto op. Volgens een islamistische site zou de tweede explosie bij dezelfde politiepost hebben plaatsgevonden toen er hulpdiensten arriveerden.


Grotere kaart weergeven

In Dagestan (2,9 miljoen inwoners, vooral sunnitische moslims) vinden regelmatig aanslagen plaats op politiedoelwitten door islamistische opstandelingen, die afkomstig zouden zijn uit het naburige Tsjetsjenië. Volgens onze correspondent Michel Krielaars, was het de afgelopen maand wat stil in de deelrepubliek, maar past het in de situatie in de deelrepubliek. In 2014 zullen in het relatief nabije Sochi de Olympische Spelen plaatsvinden, autoriteiten vrezen dat in de aanloop hiernaartoe meer aanslagen gepleegd zullen worden.

Dagestan is recentelijk verworden tot de meest gewelddadige deelrepubliek van de Russische Kaukasus, schreef Krielaars al eerder dit jaar in NRC Handelsblad. In de eerste negen maanden van 2011 waren er 256 aanslagen, met bijna 350 doden tot gevolg. Krielaars:

In feite woedt er een burgeroorlog, maar dat blijft voor veel Russen verborgen omdat het Kremlin bezweert de zaak onder controle te hebben op de Kaukasus. Volgens Moskou zitten moslimterroristen achter het ‘schaarse’ geweld. De werkelijkheid is dat conservatieve moslims in Dagestan ernstig onderdrukt worden, wat gewelddadig verzet in de hand werkt.