Terug naar de natuur met de Samsung Galaxy SIII

Onder begeleiding van de live klanken van het London Metropolitan Orchestra presenteerde Samsung in Londen zijn nieuwe topmodel smartphone, de Galaxy SIII. Met dit toestel, verkrijgbaar vanaf 29 mei, hoopt de Koreaanse fabrikant zijn leidinggevende positie op de smartphonemarkt vast te houden. Tegelijkertijd is het de belangrijkste concurrent voor de Apple iPhone, die tot nu toe maatgevend is als het gaat om gebruiksgemak. En juist hier wil Samsung een inhaalslag maken met een meer ‘menselijke’ telefoon.

De belangrijkste specificaties:

4,8 inch HD Super Amoled scherm, 1,4 quadcore processor met 1 GB werkgeheugen , 8 megapixel camera, 8,6 mm dik en 133 gram zwaar. Verkrijgbaar in een 3G en een LTE versie, met een verwisselbare accu van 2.100 mAh. Besturingssysteem Android 4.0.4, opslaggeheugen: 16 GB, 32 GB en 64 GB. Een prijs is nog niet bekend.

De SIII zet samen met de HTC One X de toon als het gaat om snelle Android-toestellen. Maar Samsung gaat het niet om koude technologie: er was tijdens de presentatie amper aandacht voor de hardware. Het toestel moet zich met name onderscheiden als een makkelijk te bedienen toestel, getuige het motto designed for humans. Samsung wil naar eigen zeggen “terug naar de natuur” met een telefoon (met plastic achterkant) die in de gaten houdt of je nog naar het scherm kijkt, waarschuwt als de baas belt en automatisch begint te bellen als je het toestel naar je oor beweegt.

Nog meer natuur: een levende wallpaper in de vorm van een bewegend watertje bij het openen van de telefoon en een druppelend geluid als je het scherm aanraakt (het stimuleert de blaas en is gelukkig ook uit te schakelen). Nieuw is ook de kleur ‘kiezelsteen blauw’ in plaats van glimmend zwart, dat we gewend zijn vanuit Korea. De Galaxy SIII is ook in wit leverbaar.

Wat menselijke kretologie op rij:

Smart Stay: het scherm gaat niet automatisch uit, maar blijft aan zolang de gebruiker daadwerkelijk kijkt. Dat houdt de camera aan de voorzijde van het toestel in de gaten. Handig als je een boek leest, of langer naar een webpagina wilt kijken zonder het scherm continu ‘wakker’ te houden.

S Voice is een verbetering van de bestaande spraakbesturing, het toestel herkent meerdere commando’s en meer natuurlijke zinnen zoals “I want to take a picture.” Het doet denken aan Siri, de spraakbesturing van de iPhone 4S. De Nederlandse taal wordt voorlopig nog niet ondersteund, alleen Engels, Italiaans, Duits, Frans, Spaans, Koreaans. Het is ook mogelijk het toestel te ontsluiten met gesproken woorden, in plaats van een wachtwoord.

Direct Call: de sensor herkent dat je de telefoon optilt om iemand te bellen waarmee je aan het sms’en bent. Je hoeft geen knop meer in te drukken om het gesprek te activeren.

Smart Alert: meer ‘intensieve’ waarschuwing als een belangrijke persoon je dringend probeert te bereiken.

Social Tag, Face Recognition en Buddy Photo Share: mensen op de foto worden herkend (als ze in je adresboek staan) en krijgen automatisch een kopie van de foto.

S Beam: Een combinatie van NFC (draadloze communicatie op de korte afstand) en wifi-direct om ook grotere bestanden als films snel te kunnen delen.

AllShare Cast: je kon al video’s laten zien op een Samsung tv, maar je kunt ze nu met een dongle nu ook weergeven op elk ander scherm met hdmi-ingang.

De eerste kennismaking: supersnel, vederlicht

De SIII borduurt verder op het succes van de SII, zonder al te verrassende vernieuwingen in het ontwerp. Uit een eerste kennismaking maakt vooral de hardware indruk. De SIII is ondanks het 4,8 inch scherm scherm handzaam en voelt vederlicht aan, op het breekbare af. De kracht van de quadcoreprocessor is merkbaar bij de burst mode, waarbij je snel foto’s achter elkaar neemt. Een duidelijke menu-knop onderaan het toestel is ook een verbetering. Ook indrukwekkend is de snelheid bij het terugschakelen met de backknop in apps: net zo snel alsof je door een reeks webpagina’s heen bladert. In de videoplayer verschijnen spelende previews van de films die je op de SIII hebt staan.

Om de grafische kracht te benadrukken demonstreert Samsung dat je een videofilmpje ook als ‘pop-up’ in beeld kunt laten verschijnen terwijl je bijvoorbeeld een webpagina bezoekt. Waarom je dit zou willen doen is een raadsel, maar het toont in ieder geval de grafische kracht het toestel. Veel details over de grafische processor gaf Samsung verder niet.

Om het verbeterde bedieningsgemak verder te testen is het nodig nog eens uitgebreider aan de tand te voelen: met name de Smart Stay en S Voice-extra’s werken niet in lawaaierige omgevingen met te veel licht. De SIII is beter afgewerkt dan de SII, maar de achterkant blijft wat plastic en goedkoop aanvoelen in vergelijking met concurrenten. De kwaliteit van de voorkant - met name het scherm en goede frontfacing camera - maakt veel goed.

En wat doet Apple?

De huidige Galaxy serie is samen met de Apple iPhone de best verkochte smartphone. Voor Samsung is een nieuwe Galaxy van levensbelang: telefoons droegen het meeste bij aan de recordwinst die het bedrijf afgelopen week meldde. Op dit moment is in Nederland de Apple iPhone 4S nog de best verkopende telefoon, maar de kans is groot dat de SIII de fakkel weer overneemt. Dit najaar komt echter ook de iPhone 5 op de markt, en dat belooft een ingrijpender vernieuwing te worden dan de iPhone 4S, afgelopen oktober. Als Apple Samsung wil dwarsbomen laat het in juni bij ontwikkelaarscongres WWDC al een voorproefje van de nieuwe iOS-versie zien, en wellicht al een glimp van de iPhone 5.