Stapvoets

Hoeveel overtredingen mag de politie begaan? Afgelopen oktober veroorzaakten agenten opzettelijk een file op de A2, om een benzinedief te vangen. Iemand knalde bovenop die file en was dood.

Vanmiddag om half vijf gaat de politie opnieuw files veroorzaken, nu door stapvoets te rijden op toegangswegen naar steden. Ook hier valt nog te bezien of het doel de middelen wel heiligt.

De politieambtenaren zijn boos dat ze op een nullijn worden gezet, terwijl het salaris van gemeenteambtenaren wel stijgt. ‘Een politieke afspraak die voor politiemensen onacceptabel is als die niet voor iedereen geldt’, vinden de bonden.

Op hun website schrijven die: ‘Het tijdperk van publieksvriendelijke acties is, gezien de (politieke) ontwikkelingen, helaas een gepasseerd station.’

Formuleren is nooit helemaal het fort van politiemensen geweest, weet iedereen die weleens een afgelegde verklaring in een proces-verbaal terug heeft gelezen. Deze mededeling is ook nog eens raadselachtig. Allereerst: die (politieke) ontwikkelingen – de Kunduzcoalitie – zijn nu juist dat álle ambtenaren op de nullijn gaan, behalve die in de zorg. Goed, gemeenteambtenaren hebben nog nét voor het akkoord een loonsverhoging van 1 procentje bedongen, maar vanaf 2013 bevriezen ook hun salarissen.

En waarom zijn publieksonvriendelijke acties een logische vervolgstap? Dit is de strategie van de Talibaan die zich verschansen in een burgerwijk. Onschuldige automobilisten worden inzet in vetes waar zij part nog deel aan hebben. Feitelijk zijn ze een variatie op het menselijk schild.

De furieuze vijandigheid die de agenten zich hiermee op de hals halen, is volledig legitiem. Dit zijn geen acties meer, dit zijn guerrillatechnieken om je zin af te dwingen. In dienstauto’s zulke blokkades opwerpen is bovendien strafbaar, zowel volgens de interne regels als volgens de verkeerswet. Gevaarlijk rijgedrag.

Maar wie zal de controleurs controleren? De actievoerders misbruiken hun machtsmonopolie voor persoonlijk gewin.

Er zijn plannen in de maak om bij grote publieksevenementen verstek te laten gaan. Je mag aannemen dat de rechter dat verbiedt, maar alleen de intentie al – bereid zijn onschuldige slachtoffers te maken voor een banale loonsverhoging – getuigt van een bedenkelijke mentaliteit.