Poolse politiek verdeeld over boycot EK in Oekraïne – oppositie voor, regering tegen

Een boycot van het EK Voetbal in juni in Oekraïne zou het land in de armen van Rusland drijven. Dat zei de Poolse president Bronislaw Komorowski gisteren. Maar oppositieleider Jaroslaw Kaczynski stelt vandaag dat een boycot van Oekraïne juist wel op zijn plaats zou zijn.

De Poolse oppositieleider Jaroslaw Kaczynski roept op tot boycot van Oekraïense deel EK Voetbal. Foto AFP / Wojtek Radwanski

Een boycot van het EK Voetbal in juni in Oekraïne zou het land in de armen van Rusland drijven. Dat zei de Poolse president Bronislaw Komorowski gisteren. Maar oppositieleider Jaroslaw Kaczynski stelt vandaag dat een boycot van Oekraïne juist wél op zijn plaats zou zijn.

Polen en Oekraïne organiseren in juni samen het EK Voetbal. Leiders van meerdere landen hebben een bezoek aan het toernooi afgezegd, onder meer uit protest tegen de behandeling van de voormalige premier Joelia Timosjenko, de belangrijkste rivaal van Viktor Janoekovitsj. Zij zit een straf van zeven jaar uit voor machtsmisbruik en beweert te zijn mishandeld in de gevangenis.

Tot nu toe hebben in ieder geval de overheden van Nederland, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Estland, Letland en Slovenië al gedreigd met afzegging vanwege de behandeling van Timosjkenko in Oekraïne.

‘Poolse regering moet ook dreigen met boycot Oekraïense deel EK’

Als het aan een deel van de Poolse oppositie ligt, sluit mede-organisator Polen zich bij deze landen aan. De Poolse oppositieleider Kaczynski van de conservatieve nationale partij zei vandaag:

“Met oog op de politieke gebeurtenissen in de Oekraïne en het feit dat oppositieleider Joelia Timosjenko gevangen is gezet, gebieden wet en rechtvaardigheid een boycot van het EK Voetbal in Oekraïne, om zo de druk op de Oekraïense regering verder op te drijven. De Poolse regering zou ook moeten dreigen met een boycot van het Oekraïense deel van het toernooi.”

Het EK Voetbal 2012 begint op 8 juni in de Poolse hoofdstad Warschau. De finale is op 1 juli in Kiev, in de Oekraïne.

Update 16.16 uur: ‘Ook EU-commissarissen niet naar EK in Oekraïne
Volgens het Franse persbureau AFP dreigt ook de EU geen enkele commissaris naar de wedstrijden in de Oekraïne te sturen tijdens het EK Voetbal 2012. Het bericht volgt op het nieuws dat veel lidstaten van de EU zelfstandig al dreigden hun regeringsleiders niet naar de Oekraïne te sturen tijdens het voetbaltoernooi.

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk AFP: EU’s Kiev mission says all EU Commissioners will skip Euro events in Ukraine.

De Poolse premier Donald Tusk zei ondertussen op een persconferentie vanmiddag:

“Ik heb de premier en president van Oekraïne laten weten dat er geen twijfel bestaat dat de zaak [Timosjenko] een test is voor de geloofwaardigheid van de Oekraïense autoriteiten, en dat de reputatie van Oekraïne er dramatisch onder zal leiden als het land geen oplossing vindt voor de start van het EK Voetbal.”

Toch veroordeelde ook Tusk, net als president Komorowski, vandaag een boycot van de Oekraïne tijdens het toernooi.

    • Niels Posthumus