Osama-toerisme

A Pakistan man uses his mobile phone to photograph his daughter Hera, 3, at the demolished compound of Osama bin Laden, in Abbottabad, Pakistan, Wednesday, May 2, 2012. On May 2, 2011, Osama bin Laden, the face of global terrorism and architect of the Sept. 11, 2001, attacks, was killed in a firefight with elite American forces at his Pakistan compound, then quickly buried at sea in a stunning finale to a furtive decade on the run. (AP Photo/Muhammed Muheisen) AP

Een jaar geleden stond New York vol juichende mensen. Ze zwaaiden met Amerikaanse vlaggen, soms lachend en huilend tegelijk. Osama bin Laden, de man die verantwoordelijk werd gehouden voor de aanslagen van 11 september, was dood. SEAL’s waren zijn huis in Abbottabad, Pakistan binnengevallen en hadden hem doodgeschoten. Het lijk werd in zee gegooid. Tien jaar was de Al-Qaedaleider op de vlucht geweest. Op 2 mei 2011 kwam aan die vlucht een einde.

Nu, een jaar later, staat de fundering van Bin Ladens huis er nog. Er is niet veel te zien, maar toch zoeken Pakistanen de plek op. De man op de foto is hier als toerist. Zijn driejarige dochtertje Hera staat op het brok steen dat van het huis van Bin Laden is overgebleven. Linksachter gebruiken kinderen de fundering als speelplaats. Van de dreiging van de terroristenleider in zijn geheime villa blijft zo weinig over.

Toch is de zaak nog niet afgesloten. Het is nog steeds niet duidelijk of de Pakistaanse autoriteiten wisten dat Bin Laden in hun land verbleef. Gisteren pleegden Talibaanstrijders uit wraak een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul. In Pakistan gingen zo’n 1.500 betogers de straat op, om Bin Ladens dood te veroordelen. En de Amerikaanse overheid zet de laatste geschreven woorden van Bin Laden online. Osama bin Ladens schrikbeeld brokkelt af in het Westen. Maar de fundering staat er nog.