Ook met de Britse kampioenmaker maakt Twente vrije val

FC Twente verloor gisteren met 4-3 van Heerenveen. De kampioen van 2010 maakt hooguit kans op deelname aan de Europa League. „We hebben het aan ons zelf te wijten.”

De status van FC Twente brokkelt in snel tempo af. Na het eerste kampioenschap in de clubhistorie in 2010 en de tweede plaats van vorig jaar is nu zelfs plaatsing voor de Europa League onzeker. De 4-3 nederlaag gisteravond in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Heerenveen is kenmerkend voor het teleurstellende seizoen.

Aanvoerder Peter Wisgerhof liep na afloop als een geslagen man door de catacomben van de Veste. „Ik heb hier gewoon geen woorden voor”, verzuchtte de centrale verdediger. „Dit is ongelooflijk. Je zoekt naar verklaringen. We hadden op onze sloffen kunnen winnen, maar op een gegeven moment gaat alles verkeerd. Daar word je helemaal gek van. We hebben het aan ons zelf te wijten. De teamprestatie is dit seizoen gewoon niet goed geweest.”

De kans is groot dat FC Twente wordt veroordeeld tot het spelen van play-offs. Alleen als de club uit Enschede komende zondag in Venlo van VVV wint, AZ thuis punten verspeelt tegen FC Groningen en PSV op de derde plaats eindigt, kan FC Twente zich nog rechtstreeks plaatsen voor Europees voetbal. Coach Steve McClaren gelooft daar niet meer in. „We hebben te veel kansen laten liggen dit seizoen. FC Twente is goed aan het seizoen begonnen, kreeg een terugval, speelde weer goed en eindigt slecht. Je staat op de plek die je verdient.”

Na de verrassende aanstelling van trainer Co Adriaanse ontstond alleen in de aanloop naar het seizoen een euforische stemming in Enschede. Die was al snel verdwenen, toen bij de uitbreiding van het stadion twee bouwvakkers om het leven kwamen. Onder leiding van Adriaanse werkte Twente nog wel een goede seizoensopening af, maar de ploeg viel in de competitie snel ver terug. Het vertrek van de creatieve Theo Janssen en Bryan Ruiz was in de ogen van Adriaanse niet voldoende gecompenseerd met spelers als Willem Janssen en Leroy Fer.

Het hielp Twente niet dat de vorige coach bleef klagen over een gebrek aan kwaliteit. Adriaanse maakte de onzekerheid binnen de spelersgroep alleen nog maar groter door eigenaardige tactische keuzes te maken waarin de rest van zijn technische staf zich slecht kon vinden. Een breuk tussen Twente en Adriaanse was onvermijdelijk. Begin januari werd de coach ontslagen.

Met de Britse kampioenenmaker McClaren, die de club in 2010 aan de titel had geholpen, hoopte voorzitter Joop Munsterman een herstart te kunnen maken. Begin maart waande Twente zich na een klinkende 6-2 overwinning in Eindhoven tegen PSV even titelkandidaat. Maar de ploeg liet het vervolgens liggen tegen NEC, Feyenoord, ADO Den Haag en NAC. Daardoor was het thuisduel van afgelopen zondag tegen Ajax op voorhand van de spanning ontdaan. Door de 2-1 nederlaag duikelde Twente opeens naar de zesde plaats op de ranglijst.

De thuisploeg begon gisteravond uitstekend aan het duel met Heerenveen en nam via twee doelpunten van Luuk de Jong een 2-0 voorsprong. Gaandeweg gaf de ploeg van McClaren alles weer uit handen. Heerenveen zette door fraaie doelpunten van Bas Dost, Luciano Narsingh en Oussama Assiadi (twee keer) het duel op zijn kop.

De tegentreffer van Douglas in de laatste minuut deed er niet meer toe. Twente stond in zijn hemd. Voor Heerenveen voelde het als een revanchewedstrijd, nadat de club eerder dit seizoen op eigen veld met 5-1 had verloren.

De selectie van Twente had bij een overwinning afscheid willen nemen van het publiek. Na de nederlaag dropen de spelers en de dertigduizend toeschouwers zwaar teleurgesteld af in de Veste.

De voormalige koploper van de eredivisie dreigt de grote verliezer van de competitie te worden. Het spelen van play-offs zal voor FC Twente voelen als een strafexercitie. Zelfs als ze deze nacompetitie winnen, moet het seizoen als verloren worden beschouwd.

Een flink aantal Twente-spelers – onder wie Nikolay Mihaylov, Roberto Rosales, Douglas, Nacer Chadli, Ola John en Luuk de Jong – staat in de belangstelling van buitenlandse clubs. Voor hen zijn er na dit seizoen niet veel redenen meer om Twente trouw te blijven.