Onbekenden vallen betogers in Kairo aan

Gewapende mannen hebben gisteren betogers in Kairo aangevallen. Zeker elf mensen werden gedood.

Kairo. Zeker elf mensen zijn gisteren in Kairo om het leven gekomen toen gewapende mannen een groep betogers aanvielen. De nog onbekende daders gingen met stenen, wapens, vuurbommen en knuppels een grote groep demonstranten te lijf die sinds enkele dagen bivakkeerden bij het Egyptische ministerie van Defensie en het vertrek van het leger uit de politieke macht in Egypte eisten.

De aanval ontaarde in een massale vechtpartij. Het duurde zeker zes uur voordat het leger en de politie tussenbeide kwamen. Of deze trage reactie kwam omdat de autoriteiten het gevecht niet eerder kónden of wílden beëindigen, is niet duidelijk.

Onder de circa 600 betogers die bivakkeerden bij het ministerie waren veel aanhangers van salafistenleider Hazem Abu Ismail. De salafist werd vorige maand uitgesloten als kandidaat in de komende presidentsverkiezingen omdat zijn moeder in het bezit is van een Egyptische en Amerikaanse nationaliteit.

Over de identiteit van de geweldplegers wordt gespeculeerd. Sommigen beweren dat het buurtbewoners waren die tegen de demonstratie waren. Al is geweld door onbekenden tegen betogers in Egypte vaak het werk van politie in burger of anderen ingehuurd door de machthebbers.

Twee belangrijke presidentskandidaten staakten gisteren direct hun campagnes uit protest tegen de manier waarop de autoriteiten het geweld zijn tegengegaan. BBC, Reuters