muziek

De Nederlandse zanger Alain CLARK (1979) treedt op bij het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. foto VINCENT MENTZEL. Nederland. Rotterdam, 8 uli 2011 ©Vincent Mentzel 2011

Bevrijdingspop

Op veertien festivals in Nederland wordt de Dag van de Vrijheid gevierd met muziekoptredens van meer dan 250 bands op 40 podia. Het bekendste festival is Bevrijdingspop in Haarlem met optredens van onder meer Ben Howard, Eefje de Visser en Case Mayfield. Het Volendamse duo Nick & Simon, soulzanger Alain Clark en rockband Go back to the zoo zijn dit jaar de ambassadeurs van de Vrijheid en gaan per helikopter langs verschillende festivals om concerten te geven.

5 mei. o.a. in Haarlem, Rotterdam, Groningen, Zwolle en Den Bosch www.bevrijdingsfestivals.nl

Jungle by night

De formatie Jungle by Night was vorig jaar een festivalhit. Hun door Fela Kuti en The Budos Band beïnvloede afrobeats, gedragen door exotisch warm koper, waren een openbaring. Iedereen wilde de Amsterdamse scholieren en studenten, die samen een liefde voor afrobeat, Ethiopische jazz en Malinese funk delen, op het podium aan het werk zien.

Na een EP met zes nummers is er nu eindelijk de cd, Hidden, waarop Jungle by Night stevig lijnen trekt om zijn repertoire: funky jarenzeventigexotica waarin de groove van Afrikaanse percussie en drums onverminderd doorloopt. Een aanstekelijk orgeltje zet met gitaar de melodische motieven uit, de blaassectie heeft accenten zo groot als kokosnoten en de basloopjes zijn zompig. Jungle by Night beweegt zich los van voorspelbare afrobeatimitaties en heeft door de vele optredens duidelijk leren doseren in de composities – van heen-en-weer springerig naar interessanter sprookjesavontuur. Een en ander kan nog puntiger worden uitgevoerd, met meer wilde live-energie, maar de ideeën zijn juichend leuk.

10 mei, 20 uur. Bibelot, Dordrecht. www.junglebynight.com

Afscheid Ed Spanjaard

Chef-dirigent Ed Spanjaard neemt na twaalf jaar afscheid van het Limburgs Symfonie Orkest. Dat doet hij met een laatste tournee door zuidelijk Nederland. Op het programma staan onder meer het Pianoconcert nr. 23 van Mozart en Beethovens Leonore – Ouverture nr. 3 en diens Tweede Symfonie. Willem Brons en Ragna Schirmer soleren.

Tournee t/m 20 mei. www.limburgssymfonieorkest.nl

Soundscapes

Het Metropole Orkest speelt soundscapes van de Engelse gitarist en componist Robert Fripp. Fripp is vooral bekend door zijn rol in de popformatie King Crimson. Maar hij is ook de componist van het opstartgeluid van Windows Vista. Met een elektrische gitaar en elektronica creëert Fripp verstilde klanklandschappen. Dat levert een kruising op tussen new age en minimal music. Voorafgaand aan het concert van het Metropole Orkest spreekt muziekkenner Aad van Nieuwkerk met arrangeurs Andrew Keeling en Bert Lams. Aaneensluitend laat de Nederlandse soundscaper Erik Voermans in een set van dertig minuten horen hoe soundscapes tot stand komen.

6 mei, 19.15 uur. Muziekgebouw aan ’t IJ. www.muziekgebouw.nl