Mensen die je niet kent

Moeilijke situaties in het leven, deel 378: Je bent in een nieuw gezelschap. De anderen in het gezelschap kennen elkaar al heel lang. Jij zit er als nieuweling bij. En ja hoor, binnen een minuut vliegen ze je al om de oren: de mensen die je niet kent. „Anders vragen we Annelies gewoon mee naar die barbecue! Want die is zo carnivoor als de pest!” En: „O ja, typisch Dirk, echt zo van ‘ik laat me niet naaien!’ ”. De mensen die je niet kent zijn kleurrijke types, hun stemmen worden ook nagedaan. Er wordt gelachen. Waren ze er maar bij!

De vraag is nu: hoe hierop te reageren.

Volgens mij zijn er twee mogelijkheden. Je kunt alle onbekende namen negeren en gewoon doen alsof je mee aan het praten bent. „Ja leuk”, zeg je, als het over Annelies gaat. En je lacht schaapachtig mee over die gekke, gekke Dirk. Dan voel je je alsof je dertien bent en niet te veel wilt opvallen in de brugklas, maar niemand heeft op deze manier last van je.

Je kunt ook besluiten dat je het allemaal niet pikt: „Ja, ehm, hallo, wie is die Annelies? Want die ken ik dus niet.” Het teleurstellende is dat het antwoord op zo’n vraag nooit bevredigend is. „Annelies is een studiegenoot van vroeger, heel leuk mens.” Nu weet je formeel wel wie het is, maar nog steeds ken je diegene niet, en daarom zijn verhalen over die persoon nog steeds oninteressant. O ja, een studiegenoot. Goh.

Zo af en toe duiken onbekende mensen ook op in een-op-een gesprekken. Je hebt namelijk types die blijkbaar in hun hoofd hebben dat iedereen op de wereld elkaar kent. Dat is een aanname die de meeste mensen rond hun zesde loslaten. Maar niet iedereen. Zo iemand zegt out of the blue: „Ik ga morgen naar Ed en dan zien we nog wel wat we gaan doen.” Wie is Ed? Kan ik vragen wie Ed is? Had ik Ed al lang moeten kennen? Is het bot dat ik niet weet wie Ed is?

Soms denk ik dat bekende Nederlanders zijn uitgevonden voor zulk soort situaties. Iedereen kan het over Jeroen Pauw hebben. En niemand hoeft te denken: Ken ik die? Bega ik een faux pas als ik vraag wie het is? Praten over bekende Nederlanders is als praten over het weer.