Mart Smeets is veel onrecht aangedaan

Een paar dagen voor de wedstrijd FC Twente-Ajax wandelde sportverslaggever Joep – ‘Laat ik de vraag anders stellen’ – Schreuder met Ajax-speler Theo Janssen van trainingscomplex De Toekomst naar de Arena. Een tocht van twintig minuten, waarin Joep erin slaagde om op vijftien verschillende manieren aan Theo Janssen te vragen of hij zich wel thuis voelde bij Ajax.

Bij de NOS zetten ze Joep graag in voor ‘het verhaal achter het verhaal’. Het zogenaamde ‘andere kijken’. Grote dingen klein maken en kleine dingen groot, het liefst op zo’n manier dat iedereen het begrijpt.

Marga van Praag begon er ooit mee bij het journaal: zelf in beeld verschijnen en de kijkers toespreken alsof het kinderen zijn. De euro werd ingevoerd en dan zagen we Marga hannesen met al die nieuwe biljetten in de supermarkt.

Peer Ulijn kan het ook.

Maar terug naar Joep.

Ik zag hem een paar keer van dichtbij in actie.

Tijdens het WK in Zuid-Afrika ging hij op pad met de vraag ‘Wordt Oranje goed bewaakt?’ Joep interviewde alle negers in uniform die hij tegenkwam, en dat waren er nogal wat.

„Is Oranje safe?”

„You check everything?”

„Security oké, today?”

„Everything oké? Under control?”

Gerustgesteld trok hij verder naar het open riool, de vuilnisbelt en het smerige trapveldje. En overal stelde hij in zijn eigen taal – een mengeling van Brabants en Engels – dezelfde vraag.

„World Cup, will things get better?”

In Hillsborough, ‘de ergste wijk van Zuid-Afrika’, openden de spelers van het Nederlands elftal een trapveldje. Buurtbewoners stonden op het balkon en keken ernaar. Joep sprak ze aan.

„Do you see the Cruyff court?”

„So, football can help?”

Op een vuilnisbelt in Johannesburg sprak hij over de tegenstellingen die hij waarnam. „Johannesburg is mooi en lelijk, lief en gewelddadig, energiek, maar ook hulpeloos.”

Omdat Joep naar eigen zeggen ‘nooit met lege handjes terugkomt’ sturen ze hem in Nederland graag naar clubs waar het rommelt.

„Dag trainer, ik geef u een hand!”

Ik kwam ’m ooit rennend tegen in Arnhem waar hij verslag deed van de chaos bij Vitesse. Hij filmde vliegtickets in prullenbakken en zei dat het in de bossen van Papendal barstte van duistere Oostblokmakelaars. Hij achtervolgde ‘zo’n type’ met een microfoon. Het was oud-spits Bosco Bursac, al een jaar of twintig als scout aan de club verbonden, en nadat hij een hersenbloeding had gehad juist die dag weer voor het eerst aan het werk.

Tijdens het Europees Kampioenschap voetbal komende zomer zien we Joep ongetwijfeld terug in de gaarkeukens van Charkov in de Oekraïne.

„Food good?”

De website linkeballen.nl riep Joep alvast uit tot ‘meest irritante sportmediapersoon’. Terecht, Mart Smeets is de afgelopen jaren veel onrecht aangedaan.