Kunst kijken met uitleg

Art walk with me. Rondleiding langs acht Haagse galeries. De volgende is op 27 mei. Inl: www.artwalkwithme.nl ***

Aan de muur van Galerie Maurits van de Laar hangt een langwerpig groen vel met zwarte zigzaglijnen in de vorm van een grafiek. „Voor dit werk, Sounding Depth, heeft de Australische kunstenaar James Geurts in een bootje de verschillende dieptes van een rivier gemeten aan de hand van onderwatergeluiden”, vertelt de galeriehouder. Die uitleg is welkom en helpt de verbeelding van de kijker op weg, maar had het kunstwerk ook op zichzelf kunnen staan?

De klassieke vraag of beeldende kunst uitleg behoeft is een terugkerend thema tijdens Art walk with me, een rondleidingenreeks langs acht Haagse galeries. De tour begint bij galerie Liefhertje en de Grote Witte Reus en eindigt bij de internationaal georiënteerde Livingstone gallery. Kunstcriticus en curator Alex de Vries leidt zo’n twintig kunstliefhebbers door de straten. Bij elke galerie zijn de galeriehouders en kunstenaars aanwezig om over hun werk te vertellen. Vaak is dat een interessante aanvulling. Bijvoorbeeld wanneer schilder Stan Klamer in galerie Maurits van de Laar op zijn cartografische tekeningen aanwijst welke elementen naar Breughel verwijzen. Of als fotograaf Jan Adriaans vertelt hoe hij voor zijn tentoonstelling over podiumvrees in Galerie Van Kranendonk inspiratie zocht in Las Vegas.

„Mensen kunnen bepaalde kunst vaak pas waarderen als ze er meer over weten”, zegt De Vries als de groep is aanbeland bij de bewerkte radiatoren van Piet Tuytel in Galerie Nouvelle Images. „Maar er moet wel wat voor de verbeelding overblijven.” Dat is ook de reden waarom schilder Joris Geurts in Galerie Nouvelle Images weigert vooraf uitleg te geven. Hij vindt dat de mensen eerst maar eens naar zijn doeken moeten kíjken. Kunstenaar Niek Hendrix in Galerie Helder ziet ook de voordelen van het kijken zonder voorkennis. Als een klein jongetje op zijn olieverfschilderij Zestig einden afstuift, zegt hij: „Dat hij intuïtief voor dat schilderij koos zie ik als een groot compliment.” Om vervolgens enthousiast uit te leggen dat hij twee dagen deed over het schilderen van drie rechte lijnen omdat hij geen afplaktape wilde gebruiken en hoe hij wekenlang optische illusies bestudeerde om te verwerken in zijn kunst. Toch goed om te weten.