Kortkolom kunst

Plan kunstcommissie Limburg: steun toneel

Maastricht. De Limburgse Provinciale Adviescommissie Cultuur (PAC) adviseert alle subsidieaanvragen uit de theatersector in te willigen. Productiehuis Het Huis (voormalig Huis van Bourgondië) zou zelfs meer moeten krijgen dan aangevraagd: 350.000 euro, ruim het dubbele van het huidige subsidieniveau. Voor Toneelgroep Maastricht is er binnen het advies iets minder dan nu: 135.000 in plaats van de huidige 145.730. Het niveau is te wisselend en de ambities te hoog, aldus het advies. (NRC)

Geen Guggenheim Museum in Helsinki

Helsinki. In Helsinki komt voorlopig geen vestiging van het Guggenheim Museum. De gemeenteraad van de Finse hoofdstad heeft een voorstel voor de bouw van het museum met een kleine meerderheid afgewezen. De stemming vond plaats na een haalbaarheidsonderzoek van een jaar dat 1,9 miljoen euro kostte. De Finse minister van Cultuur Paavo Arhinmaki zei blij te zijn met de uitkomst. Hij vond de kosten van 140 miljoen euro voor de bouw van het museum te hoog. De organisatie achter het Guggenheim Museum in New York heeft dependances in Italië en Spanje en plant een vestiging in Abu Dhabi. (Novum, AP)

Nominaties van Turner Prize bekendgemaakt

Londen. Spartacus Chetwynd, Luke Fowler, Paul Noble en Elizabeth Price zijn de kunstenaars die genomineerd zijn voor de jaarlijkse Turner Prize. Aan de prijs is een bedrag verbonden van ruim 49.000 euro, waar er ruim 30.000 van naar de winnaar gaan. De prijs gaat elk jaar naar een kunstenaar onder de vijftig die in het jaar voorafgaand aan de uitreiking een buitengewone tentoonstelling of andere presentatie van zijn werk had. De vier genomineerden mogen vanaf 2 oktober hun werk presenteren in Tate Britain. Op 3 december zal de jury de winnaar bekendmaken. (NRC)

Lucian Freud laat bijna 120 miljoen euro na

Rotterdam. De erfenis van de in juli vorig jaar overleden schilder Lucian Freud blijkt ongeveer 118 miljoen euro te bedragen, zo meldt Mail on Sunday. Niet eerder liet een Britse kunstenaar zo’n groot bedrag na. Het werk van Freud leverde al tijdens zijn leven veel geld op. Zijn Benefits Supervisor Sleeping, een portret van een forse, slapende vrouw op een bank, leverde bij een veiling in 2008 ruim 25 miljoen euro op, een recordbedrag voor een nog levende kunstenaar. Volgens Mail on Sunday liet Freud ruim 3 miljoen euro en een huis na aan David Dawson, de man die jarenlang zijn assistent was. (Reuters)