Kortkolom economie

Pon neemt belang in Greenwheels

Amsterdam. Het Nederlandse handelsbedrijf Pon, dat onder meer eigenaar is van fietsenfabrikant Gazelle, heeft een „aanmerkelijk belang” in het autodeelbedrijf Greenwheels genomen. Dat lieten beide bedrijven vanmorgen weten. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Pon noch Greenwheels wil zeggen hoe groot het belang van Pon precies is. Volgens het persbericht wordt Greenwheels „een zelfstandig opererend bedrijf binnen het Pon-concern”, wat duidt op een meerderheidsbelang. Greenwheels was volledig in handen van de twee oprichters, Gijs van Lookeren Campagne en Jan Borghuis. Met de overname komt er financiële ruimte voor Greenwheels om uit te breiden. (Novum)

Lufthansa ontslaat 3.500 werknemers

Amsterdam. Het Duitse Lufthansa schrapt 3.500 banen onder kantoorpersoneel. Daarnaast maakte de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa vanmorgen een verlies van 397 miljoen euro over het eerste kwartaal van dit jaar bekend. Lufthansa wijt het verlies aan gestegen brandstofkosten. het bedrijf krimpt zijn personeelsbestand de komende jaren in door functies in elkaar te schuiven en door activiteiten af te stoten „die geen waarde toevoegen voor onze klanten”. Sommige banen worden daarnaast verplaatst naar lagelonenlanden. De ontslagen zijn onderdeel van een kostenbesparingsprogramma dat de operationele winst in 2014 met anderhalf miljard euro moet opschroeven. (Novum)

Winstval voor Franse bank Société Générale

Amsterdam. Société Générale zag de winst in het eerste kwartaal 20 procent dalen. Dat heeft de bank vanmorgen gemeld. De tweede bank van Frankrijk moest meer geld in kas houden om aan de nieuwe Europese kapitaaleisen te voldoen. Ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar daalde de winst 20 procent, naar 732 miljoen euro. De omzet daalde ook, met 4,7 procent naar 6,3 miljard euro. De sterke daling van de investeringstak van de bank is de voornaamste oorzaak van de winstdaling. De bank heeft zijn verlies genomen in risicovolle activa. De retaildivisie compenseerde dat ten dele. (Novum)

Investeringen in infrastructuur dalen

Amsterdam. De wereldwijde uitgaven aan infrastructuurprojecten zijn in de eerste drie maanden van dit jaar met een derde gedaald naar 49,2 miljard euro. Dat heeft onderzoeksbureau Dealogic berekend, meldt de Britse zakenkrant Financial Times vandaag. De forse krimp van investeringen in onder meer spoorwegen, vliegvelden, snelwegen en elektriciteitscentrales wordt veroorzaakt doordat banken veel terughoudender zijn met het verstrekken van geld. Daardoor moeten overheden meer eigen geld in projecten steken, wat met name in Europa moeilijk is doordat de meeste overheden in financiële problemen zitten. (Novum)