Kortkolom buitenland

Junta: 240 arrestaties na couppoging in Mali

Bamako. De militaire junta van Mali zegt ongeveer 240 mensen te hebben gearresteerd, die betrokken zouden zijn bij de couppoging eerder deze week. Een groep militairen zette in maart de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré af. De junta droeg de macht in april over aan een interim-regering, maar heeft nog steeds veel macht. Studenten, gingen gisteren de straat op na geruchten dat hun leider was gedood door de junta. Interim-premier Cheick Modibo Diarra ontkende de geruchten op de staatstelevisie en het leger maakte al snel een einde aan het studentenprotest. (AP, BBC)

Gingrich beëindigt zijn verkiezingsrace

Washington. De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich heeft gisteren in Virginia zijn campagne beëindigd. Hij noemde naderhand Mitt Romney een te prefereren conservatief alternatief voor Barack Obama. „Dit is geen keuze tussen Romney en Ronald Reagan, maar tussen Romney en de meest linkse Amerikaanse president ooit.” Romney zou „ongeveer 60.000 keer meer weten over banencreatie” dan Obama. Gingrich sluit zijn campagne af met een schuld van ruim drie miljoen euro. Ron Paul blijft als enige opponent van Romney over. (BBC)

Australië bezuinigt en stelt aanschaf JSF uit

Canberra. Australië stelt zijn eerste bestelling van Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen, de zogeheten Joint Strike Fighters (JSF), twee jaar uit in verband met bezuinigingen. Dat heeft minister van Defensie Stephen Smith vanmorgen bekendgemaakt. Het betekent een nieuwe tegenslag voor het JSF-project, dat al jaren kampt met kostenoverschrijdingen en vertragingen. Ook Nederland doet mee aan de ontwikkeling van het vliegtuig. De Australiërs hebben zich verplicht eerst twee F-35’s af te nemen en daarna nog twaalf. Mogelijk zal het land daarna nog 86 vliegtuigen bestellen. (Reuters)

Sancties V-raad tegen bedrijven Noord-Korea

New York. De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren sancties aan drie Noord-Koreaanse bedrijven opgelegd bij wijze van straf voor de recente lancering van een raket. Daarmee schonden de Noord-Koreanen een eerdere resolutie van de VN. De bedrijven spelen een rol bij de bewapening van Noord-Korea. De VS en de EU hadden sancties gewild tegen 40 bedrijven maar China hield dat tegen.. De lancering van de raket op 13 april mislukte overigens. (AP, BBC)