Kortkolom binnenland

Illegale jongere mag van rechter stage lopen

Den Haag. Jongeren zonder verblijfsvergunning geen stage laten lopen is in strijd met het recht op onderwijs. Volgens de rechtbank in Den Haag hebben jongeren zonder verblijfsvergunning daarom recht om stage te lopen, zo bepaalde het in een zaak rond de 21-jarige Kelvin die de Nederlandse staat dagvaardde. De jongeman beweerde dat de staat het voor hem onmogelijk maakte de stage te lopen om zijn opleiding af te ronden. Minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) botste eerder met de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) en de Amsterdamse gemeenteraad over stages voor mbo-scholieren. De gemeenteraad sprak zich eerder uit voor stageplaatsen voor illegalen. Illegale kinderen mogen wel onderwijs volgen in Nederland, maar een stage wordt beschouwd als werk. Illegalen komen niet in aanmerking voor een tewerkstellingsvergunning. (NRC)

Geen keus woonlocatie meer voor asielzoeker

Den Haag. Asielzoekers kunnen vanaf oktober niet langer kiezen waar ze gaan wonen maar krijgen een woning toegewezen. Dat liet demissionair minister Leers (Asiel, CDA) gisteren weten aan de Tweede Kamer. In de provincies Friesland, Drenthe en Utrecht werd eerder een proef gehouden waarbij gemeenten geschikte huizen toewijzen aan asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Dat bleek een verbetering ten opzichte van de oude procedure, waarbij gemeenten huizen beschikbaar stellen, waarna asielzoekers zelf kunnen kiezen. Deze procedure duurt te lang, stelt Leers. In het nieuwe systeem krijgt een gemeente te horen welke asielzoeker of welk gezin een huis moet krijgen. (Novum)

Thuiszorg Veenendaal onder toezicht gesteld

Veenendaal. Charim Thuiszorg in Veenendaal is onder verscherpt toezicht gesteld. De thuiszorginstelling springt structureel onveilig met medicijnen om, meldde de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) vandaag. Zo veranderden thuiszorgmedewerkers de medicatie zonder de toestemming van een arts. Ook constateerde de inspectie dat een patiënt medicijnen toegediend kreeg zonder dat een arts die had voorgeschreven. Charim, dat thuiszorg levert in de regio’s Zeist, Woudenberg en Veenendaal, moet onmiddellijk maatregelen nemen. (Novum)

Prorail wil ‘groene golf’ van seinen op spoor

Rotterdam. Spoorbeheerder Prorail wil dat machinisten in de toekomst minder vaak moeten wachten voor een rood sein. Door het aantal kruisende bewegingen van treinen zo veel mogelijk te beperken moet een ‘groene golf’ op het spoor ontstaan, zodat treinen in de meeste gevallen altijd door kunnen rijden. Een woordvoerder van Prorail bevestigt berichtgeving daarover. De maatregel is een van de aanbevelingen in het verbeterrapport naar aanleiding van de treinbotsing eind april bij Amsterdam, waarbij een vrouw om het leven kwam. (Novum)

Twee personen dood na schieten door politie

Rotterdam/Almelo. Een man die gisteravond in Rotterdam werd neergeschoten bij zijn aanhouding is vannacht in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken. Dat maakte de politie vandaag bekend. De man werd verdacht van een steekpartij en verzette zich tegen zijn aanhouding, waarna agenten hem neerschoten. De rijksrecherche stelt een onderzoek in. Een 50-jarige man uit Hengelo die op 21 april tijdens een politiecontrole werd neergeschoten door een agent, is gisteren in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat meldde justitie in Almelo. Ook deze zaak wordt onderzocht. (Novum)