Koken met bloemen

Jongens, wat is de natuur mooi dit jaar. Het regent een beetje, maar dan heb je wel wat. Tijdens het weeritem van het journaal verschijnen er steevast foto’s van kleurige tulpenvelden op het scherm achter de weerman, elk grasveld blaakt van gezondheid en ruikt bovendien heerlijk naar lente en zelfs de bloemetjes bij mij in de tuin staan er florissant bij.

Nu is dat laatste eigenlijk vooral te danken aan mijn huisgenoot, want zelf ben ik niet bepaald in de wieg gelegd voor tuinieren. Eerder schreef ik al dat mijn pogingen om kruiden en groenten levend te houden altijd op niets uitlopen en voor bloemen en planten geldt precies hetzelfde.

Maar omdat mijn huisgenoot de baas is over de tuin, ben ik de baas over de keuken. En daar kun je ook prima met bloemen uit de voeten. Viooltjes, madeliefjes, lavendelbloemen, tulpen, rozen, paardenbloemen en afrikaantjes zijn allemaal eetbaar en kunnen voor een leuke afwisseling in het eten zorgen.

Een paar voorbeeldjes. Verwerk viooltjes in ijsblokjes of maak met behulp van een ijsmachine roomijs met gesnipperde rozenblaadjes. Pannenkoeken worden een stuk spannender met een paar bloemblaadjes in het beslag en viooltjes lenen zich ook prima voor jam. Helemaal speciaal is een bloemenolie, die je heel makkelijk zelf kunt maken door een bloem in een goed afgesloten fles een paar weken te laten trekken. Een bloemensalade is ook erg lekker, zoals onderstaande salade met viooltjes.

Was de sla en snijd de kip en de kaas in kleine blokjes. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne partjes. Rooster de pijnboompitten. Verwijder de steeltjes van de viooltjes en spoel voorzichtig onder de koude kraan de bloemblaadjes schoon. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Meng de sla met de kaas en de kip en verdeel over twee borden. Leg de plakjes appel en de viooltjes op de sla en strooi er de pijnboompitten overheen.

Gebruik voor deze salade een simpele dressing door een mengseltje te maken van een goede olijfolie en azijn. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper en zout en sprenkel over de salade. Serveer met donker brood en eet als lunch.

PS. Niet alle bloemen in de tuin zijn trouwens eetbaar, dus controleer dit altijd even voordat u aan de slag gaat. De bloemen van de bloemist zijn over het algemeen ook niet veilig omdat deze vaak zijn bespoten. Eet bloemen alleen als je er zeker van bent dat ze niet in aanraking zijn geweest met kunstmest, pesticide of andere chemicaliën.