Kampioenschap Ajax relatief rustig gevierd - achttien arrestaties

Ajax soccer players celebrate clinching the Dutch Premier League title after defeating VVV Venlo with a 2-0 score in Amsterdam, Netherlands, Wednesday May 2, 2012. (AP Photo/Peter Dejong) Ajaxspelers vieren hun kampioenschap gisteravond na de 2-0 winst op VVV Venlo. Foto AP/Peter Dejong

De politie heeft vannacht na het binnenhalen van het kampioenschap in Amsterdam achttien Ajax-fans gearresteerd. De nacht is daarmee relatief rustig verlopen, laat een woordvoerder vanochtend aan persbureau Novum weten.

De fans werden bij de Arena opgepakt voor vechtpartijen. Veel hiervan waren onder de invloed van alcohol. Op de grote pleinen, waar een paar duizend Ajaxfans aanwezig waren, bleef het rustig volgens de woordvoerder:

“Er zijn wel wat vernielingen gepleegd, maar dat viel relatief mee. Een lantaarnpaal is gesneuveld. Maar in vergelijking met andere kampioenschappen was het erg rustig.”

De schade valt erg mee, vorige jaren liepen de vieringen na een kampioenschap van Ajax uit op flinke rellen. Vorig jaar werd Ajax gehuldigd op het Museumplein waar relschoppers voor tonnen aan schade aanrichtten. Daarbij vielen zeker 160 gewonden.

Ajax versloeg gisteravond VVV-Venlo met 2-0 en werd voor de 31e keer kampioen. Een huldiging na de wedstrijd was niet mogelijk, omdat dan niet iedereen op tijd weer met het openbaar vervoer naar huis zou kunnen.

Zo’n tachtigduizend supporters kunnen daarom vandaag vanaf 17.00 terecht op het ArenaPark, tegenover het stadion. De spelers worden om 19.00 uur gehuldigd. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is aanwezig om de winnaars te bedanken. Het programma duurt tot 21.30 uur. De politie verwacht een mooi feest, maar houdt wel met alle scenario’s rekening.

Huldigingen van Ajax mogen in Amsterdam nooit meer op het Museumplein plaatsvinden, zo maakte de Amsterdamse gemeente afgelopen zomer bekend. Een dergelijk evenement gaat gepaard met te grote veiligheidsrisico’s. De omgeving van de Arena is een geschikte locatie omdat er voldoende ruimte is, zo liet de politie destijds weten.