Julia, de Ingrid van Barack Obama

Julia is een gewone Amerikaanse vrouw (hoewel hoogopgeleid) die haar leven volledig leidt onder het presidentschap van Barack Obama. Ze gaat naar school, krijgt een operatie, trouwt, werkt. Het is een grensverleggende infographic van de Obama-campagne, waarin je heen en weer door haar leven kunt scrollen. Iedere belangrijke keuze die Julia maakt, wordt mede mogelijk gemaakt door Obama’s beleid.

Onder de animaties staat wat er gebeurd zou zijn als ze onder president Romney geleefd had. Als leidraad wordt in onderstaand voorbeeld het zogeheten Ryan budget gebruikt, een begroting van het Huis van Afgevaardigden (waar Republikeinen domineren). Een tikje vals is dat wel: Romney heeft niets te maken met deze  begroting, maar steunde die wel openlijk.

 

Under President Obama: Julia takes the SAT [toelatingstest, GV] and is on track to start her college applications. Her high school is part of the Race to the Top program, implemented by President Obama. Their new college- and career-ready standards mean Julia can take the classes she needs to do well.

Under Mitt Romney: The Romney/Ryan budget would cut funding for public education to pay for tax cuts for millionaires.

Zowel in vorm als inhoud is Julia een slim, simpel campagnewapen, dat meteen viral is gegaan. De site is een typisch product van de Obama-campagne, waar het effect in sociale media centraal staat. Het doet bovendien denken, schrijft blogher.com, aan de film Sliding Doors uit 1998. Gwyneth Paltrow leeft twee levens: een waarin ze de trein mist en een waarin ze de trein haalt.

Julia is meant to be an everywoman, a middle-class girl who is just trying to get an education, raise a family, work, and retire. She wants what all of us want: safety, health, and happiness. Which makes this website the 2012 Sliding Doors -- instead of Gwyneth, we can see ourselves, and instead of a fictional romance, we have Obama’s take on how the policies discussed in both campaigns affect us.

De reacties uit het conservatieve kamp zijn geïrriteerd. Die Julia houdt voortdurend haar hand op om geld, twitterde blogger Michelle Malkin. Ze heeft een tegenpersoon gecreëerd, Brian Terry, te volgen via de hashtag #lifeofbrianterry. Op de site breitbart.com wordt Julia meer inhoudelijk bestreden. Stuk is hier te lezen.