Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Joodse organisatie wil herdenking Duitse militairen laten verbieden

De plek in Vorden waar de Duitse militairen begraven liggen. Foto Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee

Federatief Joods Nederland (FJN) heeft een kort geding aangespannen tegen de Gelderse gemeente Bronckhorst. De joodse belangenorganisatie wil verhinderen dat het dorp Vorden, dat onder Bronckhorst valt, morgen bij de Dodenherdenking stilstaat bij de dood van enkele Duitse militairen.

Over dat plan ontstond nogal wat ophef. Een andere Joodse belangengroep (TOF, die bestaat uit “tientallen, vooral jonge joden”) noemde het plan in een persbericht met de titel ‘Vorden iSS fout: geen Moffen herdenken op 4 mei’ eerder vandaag al onacceptabel. TOF stelde “dat 4 mei wordt besmeurd door de oorlogsmisdaden van de nazi’s.”

‘Deze vorm van herdenken is onrechtmatige daad’

Advocaat Herman Loonstein van FJN zei vandaag, op iets rustiger toon, volgens NRC-redacteur Danielle Pinedo:

“Wij beschouwen deze vorm van herdenken als een onrechtmatige daad tegenover slachtoffers, dood en levend.”

Een woordvoerder van de gemeente Bronckhorst liet volgens Pinedo evenwel weten dat het programma voor de Dodenherdenking “vooralsnog ongewijzigd” is.

Mogelijkheid in Vorden om Duitse soldaten te herdenken

In Vorden bestaat dit jaar voor het eerst de mogelijkheid ook Duitse soldaten te herdenken. Deelnemers aan de dodenherdenking kunnen op de begraafplaats voor een route kiezen die ook langs de graven van tien Duitse militairen voert.

Burgemeester Aalderink liet eerder deze week weten dat hij niet van plan is om in te grijpen, ondanks boze e-mails die hij ontving. De joodse belangengroep TOF kondigde vandaag al aan tijdens de herdenking actie te willen voeren tegen het plan.

Het kort geding van FJN tegen de gemeente Bronckhorst dient morgenochtend om 10 uur in Zutphen.