internationaal

Prada & Schiaparelli

De tentoonstelling Elsa Schiaparelli en Miuccia Prada: Impossible Conversations, in het Metropolitan Museum New York laat de Italiaanse modeontwerpers Elsa Schiaparelli en Miuccia Prada in gesprek gaan. Letterlijk, met video’s van gesimuleerde gesprekken tussen de twee vrouwen, maar ook gewoon door de verschillende ontwerpen te tonen. Schiaparelli, die van 1920 tot en met 1954 in Parijs werkte, schuurde aan tegen de surrealistische beweging. Bekende werken van haar hand zijn de ‘Tear dress’, de ‘Shoe hat’, en het ‘Bug necklace’. Prada nam de familiezaak over in 1978 en ontwerpt postmodernistische mode.

10 mei t/m 19 augustus, The Metropolitan Museum of Art, New York. www.metmuseum.org

Santu Mofokeng

Extra City in Antwerpen wijdt met Chasing Shadows een overzichtstentoonstelling aan de fotografische essays van Santu Mofokeng. Curator Corinne Diserens dook samen met de Zuid-Afrikaanse fotograaf in zijn archief en selecteerde meer dan 200 beelden van de voorbije dertig jaar. Mofokengs foto-essays (waarvan enkele nog steeds lopen) beslaan onder meer het Soweto uit zijn jeugd en een onderzoek naar familiegeschiedenissen van zwarte Zuid-Afrikanen. De fotograaf is geïnteresseerd in religieuze rituelen en de verbondenheid met het landschap waarin ze zich afspelen. Ook in de serie Radiant Landscapes, speciaal gemaakt voor dit retrospectief, onderzoekt Mofokeng de sporen van en de correlatie tussen de onzichtbare kwelduivels van Zuid-Afrika, zoals apartheid, aids, klimaatverandering en ernstige milieuvervuiling.

3 mei t/m 29 juli. Extra City, Antwerpen. www.extracity.org

Frieze New York

De internationale hedendaagse kunstbeurs Frieze Art Fair in de Britse hoofdstad Londen kent dit jaar voor het eerst ook een New Yorkse editie. 180 galeries van over de hele wereld, onder wie ook diverse Nederlandse, zullen zich er presenteren.

En net als bij de Londense editie is er in New York ook een sculptuurpark. Op Randall’s Island, ten oosten van Manhattan aan de oever van de East River, zijn beelden te zien van kunstenaars als James Angus, Christoph Büchel en Subodh Gupta,

4 t/m 7 mei. New York. www.friezenewyork.com

James Rizzi

In december 2011 overleed de beroemde New Yorkse kunstenaar James Rizzi. De Internationale Kunstacademie Heimbach organiseert daarom een herdenkingstentoonstelling bij wijze van eerbetoon aan een belangrijke vertegenwoordiger van de moderne pop art. Op de tentoonstelling zijn meer dan 250 werken te zien, waaronder zijn laatste afgewerkte schilderij. Zijn kunst is kleurrijk, verhalend en gedetailleerd en kwam via veel verschillende media tot leven. Van postzegels tot porselein, van platen- en cd-hoezen tot hele gebouwen, auto’s (Volkswagen New Beetle) en vliegtuigen (Boeing 757, Condor).

t/m 3 juni. Kunstacademie, Heimbach. www.kunstakademie-heimbach.de