Hulp voor ontslagen acteur, danser, musicus

Acteurs en andere werknemers in de podiumkunsten die door de bezuinigingen hun baan verliezen, kunnen vanaf nu gespecialiseerde ondersteuning krijgen bij het zoeken naar nieuw werk. Een op hun behoeften toegesneden website en persoonlijke loopbaanbegeleiders staan tot hun beschikking.

De site www.c3werkt.nl van loopbaancentrum C3 is op verzoek van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de vakbonden FNV KIEM en Ntb aangepast. Ontslagen werknemers van theater-, dans- en muziekgezelschappen kunnen daar zoeken naar nieuw werk. Het non-profitbedrijf C3 ondersteunde tot nu toe ontslagen werknemers in de creatieve en grafische industrie. De podiumkunsten zijn daar nu bij gekomen. Het slagingspercentage is hoog: 80 procent vond via C3 nieuw werk.

De NAPK verwacht dat door de bezuinigingen van Rijk, provincies en gemeenten zo’n 800 werknemers bij theater- en dansgezelschappen hun werk zullen verliezen en 600 bij orkesten en ensembles. In de sector zijn in totaal tussen de 3.250 en 3.500 mensen in vaste dienst.

„Omdat deze banen er straks niet meer zijn, zullen zij zich moeten oriënteren op een compleet ander beroep”, zegt Bianca Nieuwboer, beleidsmedewerker bij de NAPK. „Het uitkeringsinstituut UWV biedt wel begeleiding, maar hoofdzakelijk via e-mail. Musici kunnen er niet terecht, omdat orkesten eigen risicodrager zijn voor de WW en geacht worden hun werknemers zelf te begeleiden. Bij C3 kunnen werknemers persoonlijk geholpen worden door loopbaanadviseurs.”