Sarkozy vergeet eigen succesjes in hevig debat, verlies lijkt onafwendbaar

"No" is tegen Sarkozy gescheurd in zijn eigen campagneposter. Foto AP / Francois Mori

Nicolas Sarkozy en zijn rivaal bij de presidentsverkiezingen, de socialist François Hollande zijn gisteravond tot laat op de Franse televisie in debat gegaan. De verhitte toon waarop het twistgesprek werd gevoerd liet zien hoe belangrijk het debat was voor de beide kandidaten, maar in het bijzonder voor Sarkozy, die in de peilingen achter ligt.

Onze correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe zegt weinig nieuws te hebben gehoord.

“Maar na twee maanden campagne is dat niet zo gek. Wat wel raar is, is dat Sarkozy er niet in is geslaagd de dingen die hij de afgelopen vijf jaar wel goed deed in de verf te zetten. Gisteravond bepaalde Hollande het tempo. Sarkozy heeft wel munitie - zoals de verhoging van de pensioenleeftijd die hij doorvoerde - maar blijft steken in het verwijzen naar dat Frankrijk het ondanks de crisis beter doet dan andere Zuid-Europese landen. Over wat hij wél verwezenlijkt heeft, ging het heel weinig.”

‘Het is nooit uw fout, meneer Sarkozy’

Sarkozy ging aan het begin van het debat direct in de aanval. Hij haalde uit naar zijn criticasters en zei ten onrechte de schuld te krijgen voor de economische problemen van Frankrijk na jaren van crisis. Hij hield vol ‘niet de enige schuldige’ te zijn. “Meneer Sarkozy, het zal voor u erg moeilijk zijn om door te gaan voor een slachtoffer. Het is nooit uw fout geweest. U wees altijd een zondebok aan”, riposteerde Hollande, die zich gisteravond opnieuw presenteerde als de ‘normale’ president tegenover de excessen van Sarkozy.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Als we het later over dit debat gaan hebben zal het gaan over ‘moi, président’… klonk als een soort eedaflegging #Hollande

‘Rassemblement’

Volgens Sarkozy zijn de plannen van Hollande voor de Franse economie rampzalig, omdat het overheidstekort daardoor enorm zou oplopen. Hollande daarentegen hekelde de belastinghervormingen die Sarkozy voor ogen heeft, omdat die gunstig zouden uitpakken voor de rijken.

“Beide verdedigen het onverdedigbare. Sarkozy beloofde halvering van de werkloosheid, maar mede door de crises is dit cijfer juist verdubbeld. En de staatsschuld flink opgelopen. Hollande heeft moeite zijn irrealistische groeicijfers voor de komende jaren te verdedigen.” - Dirk Vandenberghe, NRC.

Hollande riep op tot eenheid en sociale gerechtigheid. Hij gebruikte herhaaldelijk een van de kernwoorden uit zijn campagne - ‘rassemblement’, vrij vertaald: samenbrengen - om het contrast tussen zijn beleid en dat van Sarkozy te schetsen. “We hebben vijf jaar achter de rug, waarin Frankrijk verslagen werd, waarin Frankrijk verdeeld was”, aldus Hollande.

Weinig invloed op keuze kiezer

Volgens deskundigen hebben televisiedebatten weinig invloed op de keuze die de Franse kiezer uiteindelijk maakt. Sarkozy ligt achter en alle peilingen voorspellen winst voor Hollande in de tweede ronde van de verkiezingen die zondag wordt gehouden. Achter de schermen zijn belangrijke figuren in de regering van Sarkozy al bezig een nieuwe baan te zoeken.

Volgens Vandenberghe heeft Marine Le Pen heeft het slim gespeeld door het blanco stemadvies te geven.

“Zo maakt ze van de tweestrijd zondag eigenlijk een driestrijd. Haar winst wordt meetbaar gemaakt. Stemt zondag een groot deel blanco, en die mogelijkheid acht ik groot, is dat een goede zet geweest. Want krijgt Hollande het als president moeilijk, slaat de nog relatief jonge Le Pen over een paar jaar haar slag. De race is nog niet gelopen maar de kloof is wel erg groot.”

    • Jules Seegers