Griekenland na kwijtschelden schulden niet meer ‘deels failliet’

Kredietbeoordelaar Stan-dard & Poor’s (S&P) heeft de kredietstatus van Griekenland verhoogd in reactie op de overeenkomst van de regering met private schuldeisers over een schuldafschrijving. Dat liet S&P gisteren weten.

De kredietbeoordelaar beschouwt Griekenland daarmee niet langer als ‘deels bankroet’. Het wordt nu een stapje hoger gewaardeerd op triple-C. Het is de eerste keer sinds het begin van de Europese schuldencrisis dat S&P de kredietstatus van Griekenland verhoogt.

Op 25 april gingen de private schuldeisers akkoord met een schuldafschrijving van ongeveer 75 procent op de waarde van hun Griekse staatsobligaties. De staatsschuld verminderde daardoor in een klap met ongeveer 100 miljard euro.

De vooraanstaande Grieks-Amerikaanse econoom Dimitri B. Papadimitriou ziet de schuldafschrijving slechts als eerste stap en verwacht weinig van de verkiezingen zondag in Griekenland. „Een realistische oplossing kan alleen na een fundamentele herstructurering van de eurozone. Dit is geen puur Griekse crisis. De landen in de eurozone zijn onderworpen aan een monetaire unie van niet-homogene economieën. Landen als Griekenland en Portugal hebben geen noemenswaardige industriële basis. Ze kunnen niet concurreren met Duitsland, Frankrijk, Nederland of Finland. Een monetaire unie, zonder begrotingsunie gaat niet.”

Papadimitriou is hoofd van het Levy Instituut, dat is gelieerd aan het Bard College in de staat New York. Hij vond in de verschillende verkiezingsprogramma’s enkele interessante voorstellen voor versterking van de Griekse economie. „Het opschorten van rentebetalingen, of het met een paar jaar uitstellen van het afbetalen van de staatsschuld, zodat er wat ruimte komt voor publieke investeringen.” Maar uiteindelijk kan de Griekse politiek het niet alleen. „Alles wijst erop dat een Europees Marshallplan opgetuigd zal moeten worden. Zoals Griekenland er nu voorstaat, is hopeloos.”