Geweld verhoogt spanning in Kairo

In Egypte is de politieke spanning gisteren weer gestegen door de gewapende aanval op betogers tegen het militaire bestuur bij het ministerie van Defensie in Kairo, waarbij ongeveer twintig doden en mer dan 150 gewonden zijn gevallen.

De identiteit van de aanvallers is onduidelijk gebleven, maar veel Egyptenaren gaan ervan uit dat ze waren ingehuurd door het leger, zoals vaak eerder is gebeurd.

Leiders van zowel moslimfundamentalistische als seculiere partijen waarschuwden de generaals de urenlange schermutselingen niet te gebruiken als voorwendsel om hun vertrek uit de macht uit te stellen.

Op 23 en 24 mei heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats, en civiele politici eisen dat de generaals terugtreden zodra een president is gekozen.

Leden van de regerende militaire raad herhaalden gisteren in gesprekken met vertegenwoordigers van politieke partijen hun belofte de presidentsverkiezingen niet uit te stellen.

Er is overigens nog geen nieuwe grondwet, en zoals het zich nu laat aanzien is er straks een president die niet weet wat zijn bevoegdheden zijn. Het door de Moslimbroederschap en de radicalere salafisten gecontroleerde parlement had een grondwetgevende raad benoemd die voor 60 procent uit fundamentalisten bestond. Deze raad is vervolgens door een rechtbank opgeschort. Het leger wil dat in de nieuwe grondwet zijn grote (economische) belangen worden beschermd.

Veel van de ongeveer 1.000 demonstranten die al dagen kampeerden bij het ministerie van Defensie waren aanhangers van de salafistische leider Hazem Abu Ismael, die door de Verkiezingscommissie is geschrapt als presidentskandidaat. Hij heeft geklaagd dat hij slachtoffer was geworden van een „complot” door het leger. De betogers eisten het opstappen van de regerende militaire raad.

De met geweren, metalen staven en zelfs zwaarden gewapende aanvallers kwamen gisterochtend vroeg in actie. Plaatselijke bewoners die kwaad waren over overlast door de demonstranten, zouden zich bij de aanvallers hebben gevoegd.

De betogers vochten terug met stenen, flessen en brandbommen. Pas in de middag kwamen militairen en politiemannen tussenbeide. (Reuters, AP, AFP)