François Bayrou geeft geen stemadvies, maar stemt op Hollande

Caption: French Centrist Democratic Movement Modem party and candidate for the 2012 presidential elections, Francois Bayrou drinks a glass of water prior to deliver his statement during a press conference in Paris, France, Thursday, May, 3, 2012. Bayrou said he would not give his voters specific guidance for Sunday's vote but that he will cast a ballot for Socialist candidate Francois Hollande, in a blow to conservative President Nicolas Sarkozy. (AP Photo/Francois Mori)
Caption: French Centrist Democratic Movement Modem party and candidate for the 2012 presidential elections, Francois Bayrou drinks a glass of water prior to deliver his statement during a press conference in Paris, France, Thursday, May, 3, 2012. Bayrou said he would not give his voters specific guidance for Sunday's vote but that he will cast a ballot for Socialist candidate Francois Hollande, in a blow to conservative President Nicolas Sarkozy. (AP Photo/Francois Mori) Francois Bayrou gaf vandaag een impliciet stemadvies, hij stemt zondag op de socialistische kandidaat Francois Hollande. Foto AP / Francois Mori

François Bayrou, kandidaat in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, wil geen stemadvies uitbrengen voor aanstaande zondag. Hij liet vanavond wel weten dat hij op de tegenstander van zittend president Nicolas Sarkozy, de socialistische kandidaat François Hollande, gaat stemmen.

De “zwaai naar rechts” van Sarkozy gaat Bayrou te ver, zei hij tijdens een persconferentie in Parijs, meldt persbureau AFp. Dit is een “mogelijke doodsteek” voor Sarkozy, die achterloopt in de peilingen, twittert onze correspondent Dirk Vandenberghe. Bayrou kreeg 9 procent in de eerste stemronde.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe @bayrou heeft veel twijfels over economisch programma #Hollande, maar afkeer van te rechts programma #Sarkozy is groter
Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Keuze voor #Hollande van @bayrou illustreert hoe diep afkeer voor #Sarkozy is. Loopt extreemrechts achterna, zei hij

‘Stemadvies Bayrou kan rancune of strategie zijn’

Volgens Vandenberghe hoopte de partij van Sarkozy vanmiddag nog dat Bayrou zijn kiezers richting de president of de blanco stem te sturen. Het is overigens de eerste keer sinds 1958 dat de centrumpartij het advies geeft links te stemmen, van origine werkte deze namelijk altijd samen met rechts. Vandenberghe:

“Bayrou is voor harde maatregelen in het snijden in de begroting en het afbouwen van de staatsschuld en daarmee past hij bij rechts. Hij noemde de economische plannen van Hollande catastrofaal, maar Bayrou heeft een grote afkeer tegen het rechtse discours van de president. Hij noemde het zelfs een breuk met het gaullisme, een van de ergste beschuldigingen die je kunt maken in Frankrijk.”

Mogelijk heeft het stemadvies - impliciet, want “de Franse kiezer is koppig” - ook te maken met een persoonlijke vete tussen Sarkozy en Bayrou. Vandenberghe:

“Bayrou wil niet meer samenwerken met Sarkozy. Dat kan mogelijk voortkomen uit persoonlijke rancune. In 2007 zei Bayrou nog blanco te zullen stemmen, toen kreeg hij in de eerste ronde 18 procent. Hierna plukte Sarkozy zijn partij leeg. De beslissing van Bayrou kan ook strategie zijn, om invloed te krijgen binnen het kabinet van Hollande op de economische plannen.”

‘De afkeer tegen Sarkozy zit overal’

Dinsdag adviseerde Front National-leider, tevens kandidaat in de eerste ronde, Marine Le Pen al haar kiezers blanco te stemmen. De rechts-nationalistische Le Pen werd de op twee na grootste partij met bijna 18 procent van de stemmen, een record voor de partij. In de race naar het Elysée probeert Sarkozy zoveel mogelijk kiezers van Le Pen te overtuigen op hem te stemmen. Volgens Vandenberghe maken de stemadviezen van Le Pen en Bayrou de verkiezingen zondag er niet spannender op. Vandenberghe:

“De afkeer tegen Sarkozy zit overal, van de arbeider die uiterst-rechts stemde tot de degelijke Bayrou. De stemronde is minder spannend, de afstand tussen de twee kandidaten is al bijna onoverbrugbaar in de peilingen en het is Sarkozy gisteren niet gelukt klappen uit te delen in het debat met zijn tegenstander.”