film

Films on dope

Het kleine festival Films on dope in Melkweg Cinema is gewijd aan films waarin lsd een rol speelt. Centraal staat de aardige, Duitse documentaire The Substance van Martin Witz, over de geschiedenis van lsd. Het goedje werd in 1943 bij toeval ontdekt door de Zwitser Albert Hofmann, die de filmmaker nog kon interviewen voor hij in 2008 op 102-jarige leeftijd stierf. Verder vertoont het festival onder meer The Trip waarin regisseur Roger Corman probeerde de lsd-belevenis zelf in beelden te vangen en de nog altijd verrassend goede film Easy Rider.

3 mei t/m 31 mei, Melkweg Cinema Amsterdam. www.melkweg.nl

Café de Flore

Het duurt even voordat duidelijk wordt dat de titel Café de Flore niet slaat op het favoriete café van de dadaïsten in Parijs, maar op het gelijknamige klassieke Franse accordeondeuntje dat de afgelopen jaren in talloze loungeversies op de markt is gebracht. Het zingt de hele film lang rond in het hoofd van de Canadese succes-dj Antoine, die in het Montréal van nu alles heeft wat het hartje van een man verlangt: een topbaan, twee prachtdochters en een blonde jongere vriendin. Desondanks is Antoine nogal zwaar op de hand en probeert te verwerken dat hij zijn jeugdliefde Carole wat al te hardvochtig terzijde heeft geschoven. Regie: Jean-Marc Vallée. Met o.a. Vanessa Paradis.

The Vow

Waargebeurd verhaal over de jongen Leo en het meisje Paige die verliefd worden en trouwen. Dan krijgen ze een auto-ongeluk dat alles verandert. Hij komt er zonder schrammetje vanaf, zij ligt lang in coma en kan zich daarna niets meer van hem en de vier jaar die zij met hem samen was herinneren. Paige beseft daarom niet dat ze vóór Leo heel iemand anders was. Een welopgevoed meisje dat rechten studeerde en voorbestemd was te trouwen met een brave borst. Dat ze indertijd met haar keurige ouders gebrouilleerd raakte, weet ze ook niet meer. De ‘andere’ Paige was een vegetarische kunstenares met liberale opvattingen en een tatoeage, een echte rebel. De synopsis van The Vow klinkt als een uit de duim gezogen melodrama zoals alleen Hollywood dat kan verzinnen, maar blijkt gebaseerd op een waargebeurd incident. Regie: Michael Sucsy. Met o.a. Rachel McAdams, Channing Tatum, Sam Neill en Jessica Lange.

Footnote

De verhouding tussen Eliezer Shkolnik en zijn zoon Uriel, beiden Talmoedgeleerden, komt onder druk te staan als de vader na vele jaren wachten de prestigieuze Israël Prijs krijgt voor zijn hardnekkige studie naar tekstvarianten in de oude bronnen, terwijl zijn zoon ondertussen furore maakt met goed in de markt liggende boeken met een actueel tintje. Een zwart-komische variant op het bijbelse verhaal van Abraham en Isaak, waarbij lang de vraag blijft of de vader de zoon zal offeren, of andersom. Regie: Joseph Cedar. Met: Shlomo Bar-Aba, Lior Ashkenazi.