Feyenoord blijft belangrijkste kandidaat tweede plek

Feyenoord wist met gemak te winnen en loopt één punt voor op PSV.

Rotterdam. Feyenoord heeft één wedstrijd voor het einde van de competitie de beste kaarten om tweede te worden – de plek die recht geeft op de voorronde van de Champions League. De Rotterdammers hebben één punt voorsprong op PSV. Beide ploegen wonnen gisteravond zonder problemen. Heracles is een middenmoter in de eredivisie, maar toch verscheen de ploeg extra gretig aan de aftrap. Als verliezend bekerfinalist is Heracles erbij gebaat dat niet Feyenoord, maar PSV tweede wordt, zodat de tukkers Europa in mogen. Toch liepen de bezoekers de hele wedstrijd achter de feiten aan. Otman Bakkal scoorde al na tien minuten. De middenvelder reageerde attent op de rebound die ontstond nadat Ruben Schaken op de paal schoot.

Feyenoord liet het balbezit aan Heracles, maar toch was de thuisploeg gevaarlijk in de omschakeling. Een counter leidde vroeg in de tweede helft tot de 2-0. Jerson Cabral werd vrijgespeeld aan de rechterkant en schoot vervolgens met links binnen. De marge van twee werkte bevrijdend voor Feyenoord, dat daarna even alle remmen losgooide. Via Sekou Cissé en Schaken liep de ploeg van Ronald Koeman uit naar 4-0, waarna Willie Overtoom iets terugdeed.

PSV had geen kind aan ADO Den Haag (5-0). De ploeg van interim-trainer Philip Cocu was vele malen sterker, maar toch duurde het tot halverwege de eerste helft voordat de Eindhovenaren op voorsprong kwamen. Jeremain Lens hield knap controle over de bal en werkte van dichtbij binnen. Zeven minuten voor rust gooide Ola Toivonen de wedstrijd op slot.

In de tweede helft legde arbiter Braamhaar de wedstrijd tijdelijk stil vanwege hevig onweer. Na een onderbreking van ruim twintig minuten kreeg PSV van ADO alle gelegenheid om het publiek in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen nog eens te vermaken. Toivonen, Zakaria Labyad en Dries Mertens voerden de score in de slotfase op.

AZ, de nummer vier, had het wel lastig tegen NEC. NEC-spits Zeefuik maakte na 13 minuten de 1-0. Na 59 minuten werd het echter gelijk via Boymans. Verder kwamen de Alkmaarders niet, waardoor ze naar de vijfde plek zakken.

Het meeste spektakel in de eerste 45 minuten kwam uit Waalwijk, bij RKC tegen Roda JC. Er werden maar liefst vijf goals gemaakt tussen. Sno, Ten Voorde en twee keer Meijers troffen doel voor RKC; Junker maakte de enige goal voor Roda. Malki (Roda) en Sno (RKC) bepaalden in de tweede helft de eindstand op 5-2. Het duel tussen degradatiekandidaten De Graafschap en Excelsior eindigde in een 2-2 gelijkspel. Het duel lag een uur stil vanwege zware onweer.

Novum