Europa ontkent gesprek met Hamas

De Palestijnse organisatie Hamas heeft de afgelopen maanden geheime gesprekken gevoerd met vijf Europese landen. Dat heeft Hamas-leider Osama Hamdan, verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen van Hamas, gisteren in Beiroet tegen het persbureau AP gezegd.

Als het waar is, zou dat een ommezwaai betekenen in het Europese beleid ten opzichte van de moslim-fundamentalistische beweging, die door de EU en de Verenigde Staten als een terreurorganisatie is bestempeld.

Volgens drie Hamas-functionarissen in de Palestijnse Gazastrook, die anoniem wilden blijven, voerde Hamas onder andere gesprekken met Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Twee van hen noemden bovendien Oostenrijk als gesprekspartner en een van hen noemde ook Zweden. Hamdan noemde de betrokken landen niet.

Vertegenwoordigers van deze Europese landen hebben de contacten met Hamas ontkend. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend: „Wij hebben geen contact met Hamas en zullen dat ook niet hebben zolang Hamas op de terrorismelijst van de EU staat en niet akkoord gaat met de voorwaarden van het Kwartet [VS, Rusland, EU en Verenigde Naties, red]: erken Israël, accepteer eerder gemaakte afspraken en zweer geweld af.”

Hamas weigert Israël te erkennen zolang Israël de Palestijnse gebieden bezet. Wel wijzigde de beweging laatste jaren haar radicale toon.

Zo zei Khalid Meshaal, de hoogste leider van Hamas, enkele maanden geleden in Kairo dat de beweging alle gewapende aanvallen op Israël staakt en dat Hamas het streven naar een Palestijnse staat naast Israël steunt – wat kan worden opgevat als een impliciete erkenning.

Bij de nieuwe gematigder koers past normalisering van de relaties met Europa, vindt Hamas. Maar daar is de EU het dus – officieel tenminste – niet mee eens. De tegemoetkomingen gaan de internationale gemeenschap niet ver genoeg. Daarbij bestaat binnen Hamas veel onenigheid over de koers. Met name de Hamas-regering in de Gazastrook heeft veel kritiek op de verzoenende houding van de Hamas-leiders buiten Gaza.