Espresso met Liesbeth Spies

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies heeft in de Volkskrant gezegd dat ze de ideeën van de PVV niet meer wil verdedigen. ‘Hup,’ zegt ze bij een espresso. ‘Het verbod op de dubbele nationaliteit in de prullenbak.’ En het boerkaverbod?

Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Belang

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies heeft in de Volkskrant gezegd dat ze de ideeën van de PVV niet meer wil verdedigen. ‘Hup,’ zegt ze bij een espresso. ‘Het verbod op de dubbele nationaliteit in de prullenbak.’ En het boerkaverbod? ‘Hup!’ roept Spies. ‘In de prullenbak.’ Maar in januari noemde ze het boerkaverbod nog van ‘onvoorstelbaar groot belang’? ‘Ach,’ antwoordt de demissionair minister van Binnenlandse Zaken. ‘In de politiek moet je soms geweld doen aan je eigen standpunten.’ Ze neemt een slokje espresso. ‘Je hoofd zegt ja, maar je hart gaat niet vanzelf mee.’ Dinsdag heeft ze zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA. ‘Dat was dinsdag,’ zegt Spies. ‘Vandaag is het donderdag.’ Ze drinkt haar espresso op. ‘Mijn grote teen zegt nu nee en mijn linkerborst ook.’ Dus? ‘Hup! De prullenbak in met het lijsttrekkerschap!’ De demissionair minister van Binnenlandse Zaken staart naar haar lege kopje. ‘Ik zal er geen traan om laten.’