'Eerst de muziek, dan de talige reactie erop'

Bo Tarenskeen is theatermaker en mede-initiator van Theater na de Dam: voorstellingen na Dodenherdenking.

Film

The Dark Knight Rises

„Ik ben fan sinds de vorige Batman-film, met The Joker. Perfect, hoe het nihilisme daarin wordt verbeeld. Van de nieuwe film, die uitkomt in juli, heb ik al meerdere trailers gezien. Ik ben heel benieuwd hoe Christopher Nolan dit deel, met superschurk Bane, zal aanpakken. Of hij het thema ‘schending’ doorzet; het tot op het bot geschonden worden. In The Dark Knight probeerde The Joker dat met de stad en de moraal. In de strip gebeurt het in het vervolg letterlijk met Batman zelf: zijn rug wordt gebroken. Dat is een uniek soort pijn in het superheldengenre: normaal krijgen ze keurige kaakslagen. Ik ben benieuwd of Nolan Bane Batmans rug laat breken.”

MuziektheaterHet hemelse leven

„Het Amsterdam Ensemble heeft met Ramsey Nasr een nieuwe bewerking gemaakt van de Vierde symfonie van Mahler, voor vijf muzikanten en de dichter zelf. Ze spelen het twee keer: eerst alleen de muziek, en de tweede keer draagt Nasr een gedicht voor, over Joodse musici en Mengelberg, dat de boog, de spanning en de muzikaliteit van de symfonie volgt. Eerst de muziek, dan de talige reactie erop. Dat lijkt me prachtig om mee te maken, zeker op 4 mei.”

TheaterDie Zeit und das Zimmer

„Discordia en ’t Barre Land hernemen als De Veere de voorstelling Die Zeit und das Zimmer van Botho Strauß (foto). Ik zag die voorstelling van Discordia in 1999, op mijn 18de. Het stuk zet tijd en ruimte op zijn kop: het is een nevenschikking van hilarische en ontroerende scènes die bij elkaar een filosofische werking hebben. Het veroorzaakte bij mij een innerlijke revolutie: daarna ben ik alles van Discordia gaan zien.”

Theater na de Dam: voorstellingen plus lezingen en debat na Dodenherdenking op 4 mei, in en buiten Amsterdam. Inl.: theaternadedam.nl