Een monument voor alle vermoorde kinderen

Morgen is het 4 mei. Dan worden alle mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord herdacht. Aan wie moet je dan denken? Je zou kunnen denken aan Kitty Hes. Of aan Julius Egger. Want zolang iemands naam herdacht wordt, is hij niet helemaal verdwenen. Daarom heeft schrijver Guus Luijters een heel dik boek gemaakt. Daarin staan de namen van alle Nederlandse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord omdat ze Joods, Sinti of Roma waren. Het zijn heel veel namen: van Izaak Akker uit Leeuwarden tot Rosaline Zilverberg uit Oss. In het stadsarchief van Amsterdam zijn al die namen, ruim 18.000, nu te lezen op glazen wanden. Van 3.000 kinderen is niet alleen de naam, maar ook een foto bekend. Die foto’s (je ziet er hier drie op deze pagina) zijn ook te zien in het archief. Er komen nog steeds bij. Wie een foto van een in de oorlog vermoord kind bezit, kan die naar het archief brengen.

Bianca Stigter

In memoriam. Stadsarchief, Vijzelstraat 32, Amsterdam. T/m 20 mei. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u. Inl.: stadsarchief.amsterdam.nl