De voormalig koploper dreigt schlemiel te worden

FC Twente verloor gisteravond met 3–4 van SC Heereveen. Grote kans dat de kampioen van 2010 straks naar de play-offs moet.

ENSCHEDE - FC Twente - SC Heerenveen , Voetbal Eredivisie , seizoen 2011-2012 , 02-05-2012 , Stadion Grolsch Veste , FC Twente speler Luuk de Jong baalt na het 4-3 verlies. Peter Lous

Redacteur Voetbal

Enschede. De status van FC Twente brokkelt in snel tempo af. Na het eerste kampioenschap in de clubgeschiedenis in 2010 en de tweede plaats van vorig jaar is nu plaatsing voor de Europa League zelfs niet zeker. De 4-3 nederlaag die FC Twente gisteravond in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen leed tegen SC Heerenveen is symptomatisch voor het seizoen.

De kans is groot dat FC Twente wordt veroordeeld tot de play-offs. Alleen als de club uit Enschede zondag uit bij VVV wint en AZ thuis ten onder gaat tegen FC Groningen en PSV op de derde plaats eindigt, kan FC Twente zich nog rechtstreeks plaatsen voor Europees voetbal.

Alleen in de aanloop naar het seizoen ontstond na de verrassende aanstelling van Co Adriaanse even een euforische stemming in Enschede. Die was al snel verdwenen toen bij de verbouwing van het stadion twee doden te betreuren vielen. Onder leiding van Adriaanse werkte FC Twente nog wel een goede voorbereiding af, maar de ploeg kwam in de competitie moeizaam op gang. Het vertrek van de creatieve Theo Janssen en Bryan Ruiz was in de ogen van Adriaanse niet voldoende gecompenseerd.

Het hielp FC Twente niet dat de coach maar bleef klagen over een gebrek aan kwaliteit. Adriaanse maakte de onzekerheid binnen de spelersgroep alleen nog maar groter door eigenaardige tactische keuzes te maken waar de rest van zijn technische staf zich slecht in kon vinden. Een breuk tussen FC Twente en Adriaanse was onvermijdelijk. Begin januari werd Adriaanse ontslagen.

Met de Britse kampioenmaker Steve McClaren hoopte voorzitter Joop Munsterman een herstart te kunnen maken. Dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor succes in de toekomst, bleek maar weer in Enschede.

Begin maart waande FC Twente zich na een klinkende 6-2 overwinning in Eindhoven tegen PSV even titelkandidaat. De ploeg liet het echter liggen tegen tegenstanders als NEC, Feyenoord, ADO Den Haag en NAC. Daardoor was het thuisduel van afgelopen zondag tegen Ajax op voorhand al van de spanning ontdaan. Door de 2-1 nederlaag duikelde FC Twente opeens naar de zesde plaats op de ranglijst.

FC Twente begon gisteravond uitstekend aan het duel met SC Heerenveen en kwam via twee doelpunten van Luuk de Jong op een 2-0 voorsprong. Maar gaandeweg de wedstrijd vorderde gaf de ploeg van McClaren alles langzaam maar zeker weer uit handen. SC Heerenveen zette door doelpunten van Bas Dost, Luciano Narsingh en Oussama Assiadi (twee keer) de wedstrijd op zijn kop. De tegentreffer van Douglas in de laatste minuut deed er niets meer toe. Voor SC Heerenveen voelde het als een revanche nadat de club eerder thuis met 5-1 verloor van FC Twente.

De selectie van FC Twente had bij een overwinning afscheid willen nemen van het publiek. Na de nederlaag dropen de spelers en de dertigduizend toeschouwers echter af in de Veste. De voormalige koploper van de eredivisie dreigt de schlemiel van de competitie te worden. Het spelen van play-offs zal voor FC Twente voelen als een strafexercitie. Zelfs als ze die winnen moet het seizoen als verloren worden beschouwd.

    • Koen Greven