Laatste woorden Bin Laden online - ‘hij had contact met realiteit verloren’

Aanhangers van de Taliban demonstreren in Pakistan met een portret van Osama Bin Laden, één jaar na zijn dood. Foto AFP / Banaras Khan

Bin Laden wilde de Amerikaanse president Barack Obama laten vermoorden. Maar hij maakte zich ook zorgen over het voortbestaan van Al-Qaeda. Dat blijkt uit zijn laatste (vastgelegde) woorden. Die zijn online geplaatst. Het gaat om een aantal brieven en een dagboek.

Navy SEALs troffen de documenten vorig jaar aan bij de bestorming van het huis van Bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad. De briefwisselingen geven een aardig beeld van het overleg tussen de terroristenleider en zijn handlangers.

De Amerikaanse militaire academie West Point plaatste de correspondentie en de dagboekfragmenten vandaag om 14.45 uur online. Het gaat in totaal om zo’n 200 pagina’s. Ze zijn naar het Engels vertaald vanuit het Arabische origineel (.zip).

In de brieven is onder meer te lezen hoe Bin Laden soms werd genegeerd door bevelhebbers in het veld als hij weer eens opdracht gaf Amerikaanse doelen te blijven aanvallen. De bevelhebbers meenden dat Bin Laden het contact met de realiteit had verloren.

Bin Laden maakte zich zorgen over voortbestaan van Al-Qaeda

Volgens de Amerikaanse chef terreurbestrijding, John Brennan, bevestigen de laatste woorden van Bin Laden vooral dat de Verenigde Staten veiliger af zijn nu de Al-Qaeda-leider niet meer leeft, schrijft persbureau AP. Bin Laden werd door de Navy SEALs op 2 mei 2011 bij de bestorming van zijn huis geliquideerd.

Bin Laden wenste met name generaal David Petraeus en president Barack Obama te vermoorden. Obama moest volgens Bin Laden uit de weg worden geruimd, omdat de “zeer onvoorbereide” vice-president Joe Biden de VS dan in een diepe crisis zou storten.

Brennan zei echter ook dat Bin Laden zich aan het eind van zijn leven ernstig zorgen maakte over het voortbestaan van Al-Qaeda, omdat de leiders van de terreurorganisatie wel erg snel het loodje legden. Maar de Al-Qaeda-leider schreef ook vol strijdvaardigheid:

“Ik ben van plan een verklaring op te stellen waarin staat dat we een nieuwe fase zijn gestart om de fouten die we hebben gemaakt te herstellen. Door dat te doen zullen we, met Gods hulp, het vertrouwen herwinnen van een groot deel van hen die hun vertrouwen in de jihad hebben verloren.”

Wil je precies weten wat Bin Laden zoal schreef tijdens de laatste dagen van zijn leven, dan kun je de vrijgegeven documenten hier downloaden (.zip).

    • Niels Posthumus