Chen Guangcheng doet emotionele oproep voor asiel VS

De video van Chinese activist Chen Guangcheng na zijn ontsnapping vrijdag. Foto AP / Boxun.com

De Chinese blinde activist Chen Guangcheng benadrukte vanavond in een emotioneel telefoongesprek in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres zijn wens om naar de Verenigde Staten te reizen.

Chen zei naar de VS te willen komen om daar te “rusten”, iets wat hij de “afgelopen tien jaar” niet heeft kunnen doen. De dissident liet weten bezorgd te zijn over het welzijn van zijn familie. Guangcheng ontsnapte vrijdag uit huisarrest en vond toevlucht bij de Amerikaanse ambassade in Beijing. Zijn ontsnapping dreigde uit te lopen op een diplomatieke rel. Het incident viel samen met een aangekondigd bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, deze week.

Chen verliet gisteren de ambassade nadat hij ‘duidelijke garanties’ voor zijn veiligheid ontving. Hij liet zich daarna in een ziekenhuis in de Chinese hoofdstad behandelen. Vandaag zei hij echter alsnog asiel te willen aanvragen in de VS. Via CNN deed hij een rechtstreekse oproep aan president Obama dat verzoek in te willigen:

“Doet u alstublieft alles wat u kan om mij en mijn familie hier weg te krijgen. Ik voel mij nu zeer onveilig, want alle Amerikaanse diplomaten zijn vertrokken en onze afdeling wordt bewaakt door Chinese politiemannen.”

In een gesprek met zijn advocaat Teng Biao voegde Chen daar aan toe dat hij zich “enorm in de steek gelaten” voelde door de VS. Zijn advocaat nuanceerde de lezing van een vrijwillig gesprek vanochtend. Chen zou onder druk zijn gezet met het argument dat als hij naar de VS zou uitwijken zijn vrouw en twee kinderen niet mee zouden mogen en niet langer veilig waren in China.

Chen verbleef zes dagen op de ambassade, nadat hij was ontsnapt uit zijn zwaarbewaakte woning. De activist was veroordeeld tot huisarrest door zijn protest tegen de eenkindpolitiek. Hij geldt als de meest bekende en invloedrijke activist in China.