Bliksem op De Vijverberg, Graafschap-Excelsior 2-2

Felle bliksemschichten schoten gisteravond door de donkere lucht boven stadion De Vijverberg. Regen kwam met bakken uit de hemel. Spelers maakten meterslange slidings op de doorweekte grasmat.

De omstandigheden bij de voetbalkraker De Graafschap-Excelsior (2-2) hadden iets heroïsch. De spanning op het veld sloeg over in elektrische ontlading in de atmosfeer, zo toonden de tv-beelden van de NOS.

Vanwege het onweer legde scheidsrechter Serdar Gözübüyük. het degradatieduel vijf minuten voor tijd uit veiligheidsoverwegingen stil. De onderbreking duurde een uur. Officieel mag een wedstrijd na een half uur niet meer worden uitgespeeld, maar op last van de KNVB werd aan deze regel om organisatorische redenen voor één keer getornd. Komende zondag staat de laatste speelronde op het programma in de eredivisie en voor die tijd moeten alle clubs 33 van de 34 duels hebben afgewerkt.

Door het gelijkspel in Doetinchem lijkt Excelsior na twee seizoenen in de eredivisie rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie niet meer te kunnen ontlopen. De hekkensluiter uit Rotterdam behoudt twee punten achterstand op directe concurrent De Graafschap.

Excelsior speelt zondag thuis tegen PSV, dat gebrand is op een goed resultaat omdat het nog in de race is voor de tweede plaats. De Graafschap moet op bezoek bij ADO Den Haag, dat nergens meer voor speelt. Excelsior moet winnen van PSV – en hopen dat De Graafschap verliest van ADO.

Als de Graafschap gelijkspeelt tegen ADO lijkt het ook zeker van lijfsbehoud, want de club uit Doetinchem heeft een beter doelsaldo dan Excelsior.