Biologische klok voorkomt nachtelijk wc-bezoek

’s Nachts wordt de urineproductie geremd en vult de blaas zich beter.

’s Nachts hoeven mensen niet zo vaak naar de wc als overdag. Dat komt doordat de nieren in de nachtelijke uren minder urine produceren en er bovendien ’s nachts meer urine in de blaas past.

Die dag-nachtverandering van urineproductie en -opslag staat onder controle van onze biologische klok, schreven Japanse en Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Nature Communications. Daarmee is een nieuwe functie van de lichaamsklok ontdekt. De onderzoekers ontrafelden hoe onder invloed van de biologische klok er binnen 24 uur hoge en lage concentraties van een bepaald eiwit (connexine 43) in de blaaswand bestaan. Is er veel connexine 43, dan kunnen de spieren in de blaaswand zich niet zo goed ontspannen en moet je vaak plassen. Neemt de connexine-43-concentratie af – bij de mens ’s nachts – dan ontspant de blaasspier zich en kan de blaas zich beter vullen.

Het is al lang bekend dat de nachtelijke urineproductie nauwelijks wordt beïnvloed door wat iemand drinkt. Natuurlijk, wie ’s avonds twee liter bier drinkt, zal de ochtend niet zonder plaspauze halen, maar een kop thee in de avond maakt nauwelijks verschil. Die natuurlijke rem op de urineproductie en de betere blaasvulling is vrij zeker verstoord bij ouderen die ’s nachts hinderlijk vaak naar de wc moeten en misschien ook bij kinderen die bedplassen. De precieze oorzaken van die aandoeningen zijn onbekend. NRC