Bezeten gulle stem

popGrimes: Visions ****

De Canadese zangeres Grimes, pseudoniem van de 24-jarige Claire Boucher, heeft een gelukkig huwelijk gesloten tussen elektronische dance en verhalende liedstructuren. Met een stem die de ijle buitelingen van Liz Fraser (Cocteau Twins) in herinnering brengt, zingt ze hypnotiserende partijen die baden in galm en echo. De muziek is door haarzelf gespeeld, en bestaat uit een primitief soort elektronica met stampende bassdrums en klaterende pianoriedels. Visions is de derde cd van Grimes. Ze nam de nummers op tijdens een negen dagen durende retraite in haar studentenkamer. Het is mooi en vindingrijk hoe haar bezetenheid, zoals te horen in de zang, wordt bezworen met koelbloedig klinkende muziek. Sommige tracks zijn als popliedjes mee te zingen, andere gaan meer richting soundscape. Grimes heeft een gulle stem met allerlei uitdrukkingen. En zoals blijkt uit haar nummer Skin, waar ze fluistert bij sobere akkoorden, is in haar muzikale universum nog van alles mogelijk.

Optreden 18 mei London Calling-festival in Paradiso, Amsterdam