Beide verdachten juweliersmoord vast

De tweede verdachte van de fatale overval op een Haagse juwelier heeft zichzelf gisteren gemeld op de Nederlandse ambassade in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Het gaat om de 19-jarige Sandro G.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. G. wordt ervan verdacht samen met de eveneens 19-jarige Ziya B. vorige week juwelier Ruud Stratmann dood te hebben geschoten bij een overval op diens zaak.

Omdat vertoning van camerabeelden van de overval niet tot aanhouding van de verdachten had geleid, verspreidde de politie afgelopen dinsdagmiddag recente pasfoto’s en de volledige namen van de mannen. Nog diezelfde avond kon Ziya B. worden aangehouden in Den Haag.

Verschillende advocaten stellen dat het bekendmaken van de volledige identiteit van de twee verdachten tot strafverlaging zou moeten leiden. Volgens strafadvocaat Mariëlle van Essen is het enkele feit dat er media-aandacht voor een zaak is geen grond voor strafverlaging. „In dit geval was de verdenking ernstig en de kans dat de verdachten zouden vluchten reëel. Dat maakt dat het OM zware middelen mag inzetten”, zegt Van Essen. Zij denkt dat advocaten wel een kans maken als ze strafverlaging vragen omdat de identiteit van de verdachten op internet altijd verbonden zal blijven aan dit misdrijf. „Maar daarover bestaat nog weinig jurisprudentie.”

Volgens het OM staat nog niet vast waarvoor de twee vervolgd zullen worden. Voor doodslag is de maximale straf vijftien jaar, maar het kan ook dat zij beschuldigd worden van gekwalificeerde doodslag, waarvoor levenslang kan worden opgelegd. Hiervan is sprake wanneer iemand om het leven wordt gebracht om een ander misdrijf mogelijk te maken, bijvoorbeeld om met de buit te ontsnappen na een overval.