beeldende kunst

Niko Pirosmani: ‘Meisje met ballon’ in het Dordrechts Museum

Beelden langs de Vecht

De uitbreiding van de Kunstwegen-route langs Duits en Nederlands gebied aan de Vecht is vanaf 5 mei voor publiek toegankelijk. Onder de noemer Raumsichten staan er op negen nieuwe locaties sculpturen die allemaal een relatie hebben met de Vecht en het Vechtdal. Zo is in kasteel Bentheim het zeventiende-eeuwse olieverfschilderij Ansicht der Burg Bentheim von Nordwesten van Jacob van Ruisdael te zien. De hedendaagse Nederlandse kunstenaar Willem de Rooij ontwierp er een bijzondere glazen vitrine omheen. Vanaf 5 mei. www.raumsichten.org

Op zoek naar Pirosmani

Het Dordrechts Museum toont een overzichtstentoonstelling van de naïeve Georgische schilder Niko Pirosmani (1862-1918). De schilder vertelt verhalen uit het gewone leven in Tbilisi. Hij schildert vissers, ambachtslieden, vrouwen en kinderen, maar ook historische figuren en gebeurtenissen, landschappen en het dierenrijk. Aanleiding voor de tentoonstelling in het Dordrechts Museum was de fascinatie van de Nederlandse beeldend kunstenaar Rein Dool voor de schilder. Dool maakte een hommage in 20 schilderijen en tekeningen die ook getoond wordt. Daarnaast is er een reeks foto’s te zien van Pirosmani’s tijdgenoot en documentair fotograaf Dimitri Ermakov, die gezien wordt als een van de belangrijkste fotografen van het prerevolutionaire Georgië.

6 mei t/m 30 sept. Dordrechts Museum. www.dordrechtsmuseum.nl

Mauritshuis Meesters

Omdat het Mauritshuis wordt verbouwd, is een deel van de collectie nu te zien in het Gemeentemuseum. Zelfs voor wie de collectie van het Mauritshuis al vaak heeft gezien, is het een feest al die oude bekende werken terug te zien in een gebouw dat door de fameuze architect Berlage als museum is ontworpen. De lof op zeventiende-eeuwse schilderijen als Paulus Potters De stier en Johannes Vermeers Gezicht op Delft is al vaak gezongen. Maar slechts weinigen zullen de werken ooit hebben gezien buiten hun vaste stek in het Haagse Mauritshuis. De komende twee jaar echter zullen ze blikvangers zijn in een presentatie van ruim honderd schilderijen uit het museum in het Gemeentemuseum Den Haag. De verandering van decor blijkt een ongekende meerwaarde toe te voegen aan de werken. Het zijn vooral de rust en ruimte die de schilderijen krijgen in zalen die passen bij hun formaat, muren die in kleuren zijn geschilderd die niet van de schilderijen afleiden, en een uitgekiende belichting.

Gemeentemuseum Den Haag. T/m medio 2014. www.mauritshuis.nl

The Limits of Liberty

Paradox: The Limits of Liberty is een groepstentoonstelling over de grenzen van vrijheid. De Spaanse curator Paco Barragán gooit de knuppel in het hoenderhok en laat zien hoe kunstenaars hun eigen artistieke vrijheid definiëren met taboedoorbrekend werk.

t/m 17 juni, Castrum Peregrini, Amsterdam. castrumperegrini.org